Ga naar de inhoud
Na berichtgeving Volkskrant

Hoofdredactie NOS Sport treedt per direct af na onthullingen grensoverschrijdend gedrag

Hoofdredacteur van NOS Sport Maarten Nooter. Beeld © ANP

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct af na berichtgeving van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag op de redactie. Dat heeft de NOS zojuist bekendgemaakt.

Dit weekend publiceerde de Volkskrant een artikel over grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de redactie van NOS Sport. Er zou al jarenlang een giftige werksfeer zijn, waarin seksuele intimidatie, racisme, wegpesten en extreem haantjesgedrag zo normaal zijn dat ze soms niet eens meer worden opgemerkt. De krant sprak de afgelopen maanden met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de sportredactie.

Coryfeeën als Tom Egbers en Jack van Gelder werden geregeld in het artikel genoemd. Duidelijk werd ook dat de hoofdredactie van NOS Sport al jaren op de hoogte is van de problemen, maar ze nauwelijks heeft aangepakt. 

'Beslissing naar voren gehaald'

De hoofdredactie maakte eerder bekend gefaseerd terug te treden, maar dat werd versneld na nog meer berichten over grensoverschrijdend gedrag dat niet werd aangepakt. "Naast zorgvuldigheid en continuïteit ook behoefte is aan urgentie", zegt NOS-directeur Gerard Timmer tegen RTL Nieuws. "Daarom hebben we deze beslissing naar voren gehaald."

"We willen er alles aan doen om te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren", zegt Timmer. "Het is vanzelfsprekend zeer indrukwekkend om deze verhalen te horen. In eerste instantie zit de zorg en betrokkenheid bij die mensen. Daar doen we ons best voor, met extra begeleiding bijvoorbeeld."

Volgens Timmer hebben alle gebeurtenissen veel impact op de redactie van NOS Sport. "Vanzelfsprekend wordt alles op dit moment door de sportredactie ervaren als beladen. Het maakt indruk."

Volkskrant:
Lees ook:
Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

Vandaag werd bekend dat presentator Tom Egbers tijdelijk stopt. De Volkskrant zegt een mail in handen te hebben die Egbers verstuurde aan de medewerkers van de redactie, waarin hij aangeeft 'pas op de plaats te maken'. Hoe lang Egbers afwezig zal zijn is niet duidelijk, de NOS gaat niet in op vragen hierover van RTL Nieuws.

De vrouw van Tom Egbers, Janke Dekker, liet in een persverklaring weten dat ze stopt als voorzitter van Mores. Dat is een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector.

Interim-hoofdredacteur

Op korte termijn wordt bij NOS Sport een interim-hoofdredacteur aangesteld, die aanblijft totdat een nieuwe hoofdredacteur is geworven. Daarna wordt een nieuwe hoofdredactie samengesteld. Maarten Nooter vormde samen met adjunct-hoofdredacteuren Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen de hoofdredactie van NOS Sport. Nooter werd in 2007 benoemd tot hoofdredacteur van NOS Sport.

Tom
Lees ook:
Tom Egbers stopt tijdelijk bij NOS Sport, vrouw Janke Dekker stapt op bij meldpunt ongewenst gedrag