Familieleden van kroongetuige Nabil B. vrezen voor een vierde dode rond het grote liquidatieproces Marengo zolang de hoofdofficier van justitie van Midden-Nederland verantwoordelijk is voor hun beveiliging. Ze eisen dat hij de beveiliging overdraagt.
"Mijn familie is niet veilig en voelt zich niet veilig onder de regie van de huidige hoofdofficier van Justitie Midden-Nederland", schrijft een van hen namens de familie in een boze brief die in handen is van RTL Nieuws.
Marengo
De familie voelt niet alleen de angst voor de dreiging vanuit Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in de strafzaak, maar is ook bang voor de eigen veiligheid zolang hoofdofficier Rutger Jeuken verantwoordelijk blijft voor de beveiliging.
"U draagt verantwoordelijkheid voor alle misstanden, incidenten en falende beveiliging die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden rondom de beveiliging van familieleden van (broer) Reduan en de kroongetuige in het Marengo-proces."
Nieuwe hoofdofficier
In een reactie aan RTL Nieuws laat het Openbaar Ministerie weten dat binnenkort een andere hoofdofficier van justitie verantwoordelijk wordt voor de beveiliging van de familieleden. De familie zegt dat ze de reactie van de hoofdofficier even laten bezinken. "Vooropstaat dat het voor mij en mijn familie echt heel belangrijk is dat er zo spoedig mogelijk een structurele oplossing komt en dat wij als familie van Nabil B. daadwerkelijk veilig zijn."
Tegen Taghi is levenslang geëist voor het geven van opdrachten voor liquidaties en pogingen daartoe. Volgens het OM is hij ook verantwoordelijk voor de moorden op de broer van de kroongetuige (2018), zijn advocaat Derk Wiersum (2019) en Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de kroongetuige (2021). Taghi wordt formeel niet verdacht van deze drie moorden.
Broer vermoord
Kroongetuige Nabil B. is ook verdachte in het Marengo-proces. Hij heeft in ruil voor strafvermindering verklaringen afgelegd over Taghi en andere verdachten. Kort na de bekendmaking werd zijn onschuldige broer Reduan uit wraak vermoord.

Na die moord is er vanuit het Openbaar Ministerie van Midden-Nederland 'geen enkel initiatief' genomen om de familie veilig te houden, schrijft het familielid. Als voorbeeld staat in de brief dat familieleden niet beveiligd werden als ze op afspraak kwamen bij vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.
Dodenlijst
Dit terwijl het OM wist dat De Vries op een dodenlijst stond. "U bewaakt en beveiligt de hele rechtstaat, maar familieleden mogen na twee moorden als kanonnenvoer dienen bij zo'n bezoek."
Als een van de gevaarlijkste incidenten beschrijft de familie hoe het OM met levens heeft gespeeld door aan De Telegraaf te lekken dat Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, de advocaat was van een aantal familieleden van de kroongetuige. "Het had een bloedbad kunnen zijn bij het kantoor van Peter R."
Bewaken en beveiligen
Naar aanleiding van de missers in het dossier gaat het stelsel Bewaken en Beveiligen in de toekomst volledig op de schop. De beveiliging wordt straks landelijk geregeld en niet meer door het OM. Die aanpassing was een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het handelen van politie en OM voorafgaand aan de drie moorden onlangs heeft onderzocht.