Ga naar de inhoud
700 aanhoudingen

Rutte over arrestaties Extinction Rebellion: 'Eigen schuld, dikke bult'

Klimaatactivisten blokkeerden de A12 in Den Haag. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor de activisten van Extinction Rebellion, die gisteren niet wilden wijken bij het protest op de A12. "Het bezetten van snelwegen vind ik echt absurd", zei hij in het tv-programma WNL Op Zondag.

Extinction Rebellion demonstreerde op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. Na meerdere waarschuwingen te hebben gegeven koos de politie er op enig moment voor om het waterkanon in te zetten. Daarna zijn demonstranten van de weg getild en in een bus gezet. Dat betekende ook dat ze waren aangehouden. In totaal ging het om 700 mensen.

"Vroeger was het zo als de politie zei: 'ga hier weg', dan ging je weg", zei Rutte in WNL. "Nu waren ze ook nog boos dat dat waterkanon was ingezet. Ik zou zeggen: eigen schuld, dikke bult." 

Wetten en regels

De premier vindt het overigens prima als mensen willen demonstreren. "Prima als je je mening kenbaar maakt, maar je hebt je wel aan de aanwijzingen te houden. Als de burgemeester zegt: 'dit kan niet op deze plek'. En de politie zegt: 'je moet weggaan', dan ga je weg. We hebben normen en waarden, we hebben wetten en regels, daar heb je je aan te houden."

Gisteravond rond 23.00 uur werd de A12 weer vrijgegeven voor verkeer. De Utrechtsebaan moest worden schoongemaakt, nadat de activisten daar sinds het middaguur hadden gedemonstreerd. 

Bekijk ook: Activisten wijken niet voor waterkanon

01:15
Om de activisten van Extinction Rebellion te verwijderen zette de politie een waterkanon in.

Vier actievoerders zijn onwel geworden tijdens de actie. Het gaat om mensen die bij de A12 en bij het station in Den Haag waren. De demonstranten zijn geholpen door de ambulancedienst.

Droge kleding

De brandweer en hulpverleningsorganisatie GHOR Haaglanden hadden een tent neergezet op de Zuid Hollandlaan voor medische controle. Daar zijn 14 demonstranten langsgekomen voor controle en verzorging. De actievoerders konden hier ook droge kleding krijgen als zij nat waren geworden door het waterkanon bij de demonstratie.

Extinction Rebellion ziet de demonstratie van gisteren als 'een groot succes', "ook al eindigde het met waterkanonnen", schrijft de organisatie. "We hebben echt een vuist tegen fossiele subsidies gemaakt", zegt een woordvoerder. Maar volgens haar was er sprake van politiegeweld, was de inzet van het waterkanon in haar ogen niet proportioneel en werden mensen die niet op de A12 stonden ook natgespoten.

Ingrijpen ME 

"Op een gegeven moment is een groepje voor het waterkanon gaan staan dat wilde gaan rijden, zodat het kanon niet meer mensen die langs de zijkant stonden kon natspuiten. De ME heeft toen ingegrepen en dat ging er heel ruig aan toe."

Volgens de woordvoerder werden twee mensen in hun gezicht geslagen, van wie er een waarschijnlijk een hersenschudding heeft, werden mensen omver geduwd en werd aan de demonstranten getrokken, waardoor ze over elkaar heen vielen. "Terwijl wij daar alleen maar stonden." 

700
Lees ook:
700 arrestaties bij demonstratie Extinction Rebellion

Er werd gisteren ook een boerendemonstratie gehouden in het Zuiderpark in Den Haag. Daarbij zijn twee mensen aangehouden.

Eén van hen was een chauffeur die met zijn shovel een afzetting van de politie doorbrak. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en daardoor raakten twee agenten lichtgewond.