Ga naar de inhoud
'Dit wordt een rollercoaster'

Alles komt voorbij: regen, natte sneeuw en harde wind in één week

Archieffoto Beeld © iStock

Komende week komen zo ongeveer alle weersverschijnselen voorbij: waar de temperaturen morgen opvallend hoog zijn, is er dinsdag weer kans op hagel en natte sneeuw. Dat zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "We komen echt in een rollercoaster terecht."

Laten we beginnen met het goede nieuws: morgen wordt de temperatuur zeer aangenaam. In het noorden wordt het 's middags 13 graden, in Limburg zelfs 16, met 's middags ook wat zon. Wel gaat het dan ook hard waaien, met aan de kust windstoten tot 90 kilometer per uur, en valt vooral 's morgens flink wat regen.

Stormachtig

Maar dinsdag daalt de temperatuur meteen weer. Dan wordt het nog maar 7 graden. Het gaat dan ook opnieuw hard waaien. "In het noorden wordt het zelfs stormachtig, met windkracht 8 en windstoten tot 100 kilometer per uur", zegt De Wit. En omdat het dan hoog in de lucht ook weer koud is, is er kans op winterse buien. "Dat kan hagel zijn of een beetje natte sneeuw."

Afgelopen week viel er nog flink wat sneeuw, in Limburg zag het er zo uit:

Limburg kleurt wit: 'Kan zomaar 10 centimeter vallen'

00:39
Ook in de rest van Nederland viel wat sneeuw.

Woensdag is ook nog een mindere dag qua temperatuur. Dan wordt het tussen de 6 en 8 graden, maar tussen enkele winterse buien door laat de zon zich dan wel zien en ook de wind is dan gaan liggen. "Een prima dag als je niet per se hoge temperaturen wil", vat De Wit het samen.

Dubbele cijfers

En dan gaan de temperaturen langzaam weer omhoog, met richting het weekend weer 'kans op dubbele cijfers', zoals De Wit het noemt. "Tussen de 10 en 14 graden."

Wel blijft het voorlopig elke dag regenen, met op donderdag en vrijdag 'een komen en gaan van storingen'. "Ik snap dat mensen eraan toe zijn, maar de kans dat het een paar dagen achter elkaar droog wordt, is de komende tien dagen niet groot", zegt De Wit. "Wanneer we wel echt lenteweer krijgen, kan ik ook nog niet zeggen, het is vooralsnog typisch maart."

Bekijk hier of en zo ja wanneer het bij jou droog wordt: