Ga naar de inhoud
Interview

Op heterdaad betrapt: WIDM-winnaar vertelt hoe hij de Mol ontmaskerde en confronteerde

De kandidaten op de trap van Paleis Soestdijk. Beeld © ANP

Gisteravond was dé climax van seizoen 23 van het populaire spelprogramma Wie is de Mol? In een live-uitzending vanuit Paleis Soestdijk kwam het antwoord op die ene vraag, en weten we wie de Mol is. Je leest hieronder een interview met de winnaar. "Ik heb hem een aantal keer geconfronteerd met z'n molacties."

Let op: dit artikel bevat spoilers over Wie is de Mol?

Hij was bekend als presentator en programmamaker BNNVARA. Maar vanaf nu kennen we Jurre Geluk (31) vooral als de Mol. En RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan (34) was de enige kandidaat die hem wist te ontmaskeren; finalist Ranomi Kromowidjojo (32) had het mis. Daniël gaat ervandoor met de prijzenpot van 11.650 euro.

Daniël, gefeliciteerd! Hoe was de afgelopen periode voor je?

"Ik had niet gedacht dat het zo heftig en intens zou zijn. Ik heb alleen maar leuke reacties gehad. In mijn omgeving moest ik steeds op mijn woorden letten, je mag al die tijd natuurlijk niks verklappen. En ik merkte opeens dat je voor veel mensen een bekend persoon bent geworden. Iets wat ik niet ambieer, maar wel heel fascinerend is om mee te maken. Het allermooiste: de reacties van al die kinderen die zo gek op het programma zijn.

Ik ging op bezoek bij een school van mijn nichtjes. Alleen maar schreeuwende kinderen die wilden highfiven, boksen, knuffelen, echt bizar. Ergens is het ook ongemakkelijk, bijvoorbeeld toen een jong meisje op straat van de schrik door haar knieën zakte en in tranen was omdat ze zo graag op de foto wilde, terwijl je denkt: ik ben het maar.  Een andere keer spraken een vader en dochter mij aan: "Daniël, we kijken elke week, we vinden het zó leuk, je bent eigenlijk een onderdeel van de familie geworden." Ik vind het erg leuk dat zo veel families ervan genoten hebben."

Je was de enige kandidaat die het bij het juiste eind had! Wanneer begon je Jurre te verdenken?

"Eigenlijk was Jurre in aflevering 1 al degene die ik het meest verdacht. Hij deed direct dingen fout bij opdrachten, zoals door niet goed te zingen bij het koor. En bij de mijnopdracht in aflevering 2 deed Jurre écht supergoed zijn best om veel geld binnen te halen. Een kandidaat, zou je zeggen. Maar later kregen we te horen dat dat geld allemaal uit de pot zou worden gespeeld. Dus dat maakte Jurre juist verdacht, hij bleek voorkennis te hebben. 

Mijn verdenking bleef tot aflevering 3, toen ik bij hem op z'n kamer kwam terwijl hij zijn partner aan het bellen was. Hij sprak écht over het spel als kandidaat. Ik vond 'm heel verdacht, maar dáár dacht ik: hij is het tóch niet. Dat was ijzersterk gespeeld van hem."

Wat gaf voor jou alsnog de doorslag?

"Ik merkte dat ik hem toch verdacht bleef vinden. Ik betrapte hem in aflevering 5 bij de opdracht waarin we morse-code moesten ontcijferen. Ik noemde de code, en Jurre ontcijferde het. Uiteindelijk kwam er een woord uit dat ging over een eigenschap van een kandidaat. Over het woord van Ranomi was het antwoord 'sterk', een woord van vijf letters. Maar Jurre maakte er bij het ontcijferen heel vlug 'klein' van. Dat bleek niet te kloppen. Maar ik wist zeker: Jurre had voorkennis, hij moést hebben geweten dat er een vijfletterig woord gemaakt moest worden. Na deze mol-actie van hem ben ik 100 procent elke keer op Jurre gaan.

De ultieme bevestiging kreeg ik toen Anke afviel. We hadden een bondje en deelden heel veel informatie met elkaar. Ze wist dat ik op Jurre zat, en ik wist dat zij Ranomi en Soy verdacht. Toen ze afviel, werd ik nog maar eens bevestigd: Jurre is de Mol."

Ik wist zeker: Jurre had voorkennis.

Heb je met een bepaalde tactiek het spel gespeeld?

"Ik kijk het programma al jaren. En ik had daarvan geleerd dat je zeker de eerste afleveringen bij de test niet op één persoon moet gaan zitten, maar moet spreiden. Ik ben heel statistisch te werk gegaan, omdat ik weet dat dat goed werkt. Dus bij elke vraag jezelf afvragen: bij welk antwoord heb ik statistisch gezien de meeste kans dat de vraag goed is.

Verder heb ik vooraf alle kandidaten op het internet uitgeplozen. En tijdens het spel wisselde ik vragenlijsten uit met Anke, die leerde ik 's avonds uit mijn hoofd. En waar ik écht extreem op lette: is er iemand met voorkennis bij de spellen? Het heeft niet zoveel zin om alleen te kijken wie er loopt te mollen bij een opdracht. Je bent pas écht verdacht als je iets doet, waar je voorkennis voor nodig hebt gehad.

Ik heb het spel precies gespeeld zoals ik wilde spelen. Of ik nog ergens van baal? Ja, dat is dat ik bij het paragliden in het vak van 1000 euro ben geland. Daardoor misten we de kans op meer geld. Dat was stom van me."

Heb je zelf bewust gemold?

"Ja, dat heb ik inderdaad één keer gedaan. Bij de opdracht in het doolhof, ging ik als eerste. Dat deed ik heel bewust, omdat ik in opdrachten daarvoor veel geld binnen had gehaald. Dat was tactiek: mezelf een beetje verdacht maken. Dus heb ik veel pakbonnen gepakt, ter waarde van 1500 euro. En ik heb me bewust laten afgaan. Ik had Anke verteld dat ik ging mollen; die heeft me in de groep daarna nog hard aangepakt. Volgens mij is Ranomi me daardoor onder andere gaan verdenken.

Ook heb ik een keer voor de camera het handgebaar 'M' gemaakt voor mijn hoofd. Dat deed ik bewust, omdat ik wist dat er bepaalde kandidaten hier gevoelig voor zijn. Maar de 'O' en 'L' heb ik niet bewust gedaan. Verder heb ik niks met hints."

Wist Jurre dat jij hem verdacht?

"Ja, ik heb 'm een aantal keer geconfronteerd. Het is me bijgebleven dat hij wat nijdig reageerde, toen ik wat over zijn acties zei na de mijnopdracht: "Ik heb heel goed mijn best gedaan, hoezo ga jij me verdacht lopen maken?"

Buiten de opnames om, na de opdracht met de morse-code, zei ik tegen hem: 'Kleine?' Omdat hij dat woord bewust verkeerd had gemaakt. Hij schrok zich dood. Achteraf heb ik spijt dat ik heb laten doorschemeren dat ik hem verdacht. Want hij probeerde meer afstand van me te houden, hij wilde bij de spellen niet in mijn buurt zijn. En als kandidaat wil je juist bij de Mol in de buurt blijven."

Hoe heeft Jurre het als Mol gedaan?

"Echt heel goed. Hij heeft duidelijk lopen mollen en veel Nederlanders hebben dit in de afleveringen ook gezien, maar de kandidaten in Zuid-Afrika hebben het gewoon niet door gehad. Het feit dat niemand hem verdacht, maakt hem tot één van de beste Mollen. Hij heeft opzichtig lopen saboteren, en is de hele tijd onder de radar gebleven. Megaveel klasse."

Van welke opdracht heb je het meest genoten?

"De opdracht met het koor, heeft heel veel indruk op me gemaakt. Ik vond dat het mooist om naar te kijken. Het zat goed in elkaar. Het was de derde opdracht. Ik vond het zo gaaf, dat ik dacht: nu zit ik erin, dit is Wie is de Mol."

Hoe heb je het kijken naar de afleveringen beleefd?

"Bij VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam keken de kandidaten en de crew elke zaterdag samen. Dat is de plek waar het Mol-programma Moltalk ook wordt opgenomen. Ik keek daar elke week enorm naar uit. Samen kijken met de anderen die het avontuur meemaakten, is geweldig. Vooral heel leuk om de biechten van de anderen te zien, want daar heb je natuurlijk niks van meegekregen. Die reacties waren dan zo leuk: "Hoezo, zeg je dat over mij?" Na de aflevering liep je even naar buiten om Mol-fans en oud-kandidaten te ontmoeten die daar dan ook zijn. Dat was heel intens, mensen van jong tot oud willen handtekeningen of een foto."

Je wint 11.650 euro. Wat ga je doen met de prijzenpot?

"Ik geef een deel weg aan de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Zij geven trainingen en workshops en organiseren bijeenkomsten voor jonge journalisten om ze enthousiast te maken voor het vak. Ik wil zo een klein steentje bijdragen aan de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Verder wil ik alle kandidaten trakteren op een etentje. En dan is het geld wel op. Mocht ik nog wat overhouden, dan hoop ik voor mezelf Star Wars Lego te kopen. Dat vind ik heel leuk."