Ga naar de inhoud
Oppassen voor gladheid

Staart van de winter: 5 centimeter sneeuw en gevoelstemperatuur van -10

Het is wit in Zuidlaren vanochtend. Beeld © Normen Vink

Het waren zachte maanden en veel sneeuw was er niet te vinden, maar we krijgen toch nog iets dat op een winter lijkt. Vandaag valt er sneeuw in Friesland en Groningen, en dat kan weleens een sneeuwdek van 5 centimeter opleveren.

Die sneeuw gaat hand in hand met lage temperaturen. "Het kan komende nacht in het noorden een graad of 5 vriezen. Matige vorst dus", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "Samen met die sneeuw wordt het dus wel oppassen voor gladheid."

Ook flinke wind

Ook waait het vanavond en vannacht stevig, en dat zorgt dan weer voor een lage gevoelstemperatuur. "Je moet denken aan een gevoelstemperatuur van -10 rond Leeuwarden, daar is de wind het sterkst."

Hier sneeuwt het nu:

In het zuiden van het land geen sneeuwpret, maar dus ook minder gladheid. "De sneeuw valt boven de lijn Arnhem-Utrecht-Leeuwarden. Daaronder is het meer natte sneeuw en regen. Het wordt wel ook fris in de rest van Nederland, -1 of -2 graden", zegt Dorrestein.

Maandag 13 graden

De sneeuw blijft waarschijnlijk niet ontzettend lang liggen, al heeft 5 centimeter sneeuw wel even nodig om weg te smelten, weet Dorrestein. Dat kan morgen wel zomaar gebeuren, want het wordt een 'heel aardige dag', zegt de weerman.

"Zonliefhebbers moeten het echt van morgen hebben", zegt hij. "Er is best wat zonneschijn en het is grotendeels droog. Daarna worden de dagen weer grijs en regenachtig. Het wordt wel warmer, met zo'n 13 graden op maandag."