Ga naar de inhoud
Uitzonderlijke verhoging

'Auto- en woonverzekering worden flink duurder, tot wel 15 procent'

File op de A4. Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Alles wordt duurder, en dus ook de verzekeringspremies. Vooral voor autoverzekeringen en verzekeringen voor wonen ga je flink meer betalen, signaleert vergelijker Independer. 

Het gaat bij de autoverzekering om 11 procent meer, bevestigt expert Menno Dijcks van Independer in een bericht van het AD. Waar de verzekering vorig jaar gemiddeld 821 euro kostte, wordt dat nu gemiddeld 912 euro. 

De site baseert de cijfers op de premies die klanten, die een verzekering wilden afsluiten of verlengen, kregen voorgeschoteld in de periode januari tot en met 8 maart. Niet alle consumenten krijgen dus nu al te maken met de verhogingen. 

Reparatie duurder

De verhoging is te wijten aan hogere materiaalkosten bij reparaties en de hogere lonen, vertelt Dijcks. Het kan wel per auto verschillen en per wijk of straat. Het risico op schade is nu eenmaal groter in een dichtbevolkte stad dan op het platteland. 

En het kan ook zo zijn dat het repareren van het ene model duurder is dan het andere, bijvoorbeeld als er een tekort is aan een specifiek onderdeel, voegt Dijcks toe.

Werk
Lees ook:
Werk je (veel) thuis? Dan kun je besparen op je autoverzekering

Niet alleen Independer ziet de verzekeringen duurder worden. Ook vergelijkingssite Autoverzekering.nl verwacht hogere kosten. Een WA-verzekering stijgt het meest in prijs, bijna 10 procent. Van 663 euro per jaar voor een WA-verzekering, gaat de prijs nu naar gemiddeld 728 euro. 

15 procent bij opstalverzekering

Wat betreft wonen wordt vooral de opstalverzekering duurder. Het gaat om zo'n 15 procent, zegt Independer. Gemiddeld gaat de prijs daarmee van 240 euro per jaar naar 276 euro. Een uitzonderlijke verhoging, zegt de vergelijker.

Dat komt omdat het opnieuw opbouwen of repareren van een woning, bijvoorbeeld na brand of bij waterschade, duurder is vanwege de hogere bouwkosten, aldus Dijcks.

Een meevaller: volgens de site gaat de inboedelverzekering gemiddeld 5 procent omlaag, van 105 euro per jaar naar 100 euro. 

Bekijk ook: 'Altijd verzekerd bij overstroming, geen onzekerheid meer'

01:38
Waar het water ook vandaan komt, verzekeraars willen dat iedereen zich ertegen kan verzekeren.