Ga naar de inhoud
Leiding treedt terug

NOS maakt excuses na grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

De studio van NOS Studio Sport tijdens de Olympische Winterspelen van 2014. Beeld © ANP / Edwin Janssen

Naar aanleiding van meldingen over pestgedrag, discriminatie en intimidatie op de werkvloer, stapt de hoofdredactie van NOS Sport op. Dat heeft de NOS bekendgemaakt.

Afgelopen december werd duidelijk dat er 'een externe inventarisatie' zou komen na berichten over grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant over misstanden bij De Wereld Draait Door deed de hoofdredactie van NOS Sport een oproep aan medewerkers om zich te melden als er ervaringen van ongewenst gedrag waren.

Uit de inventarisatie blijkt dat er meldingen zijn gedaan over pestgedrag, (seksuele) intimidatie,  discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken. De meldingen gaan over een periode van meer dan 20 jaar. "Het verslag heeft indringende inzichten opgeleverd, die de NOS raken en tot actie dwingen", staat vandaag in een verklaring van de NOS.
 

'Leiding
Lees ook:
'Leiding NOS Studio Sport negeerde signalen wangedrag jarenlang'

Op een personeelsbijeenkomst in december kreeg de hoofdredactie het verwijt dat er al veel meldingen waren geweest, maar dat er nooit iets mee werd gedaan.

Excuses

De hoofdredactie van NOS Sport zal op termijn terugtreden. "De huidige hoofdredactie wil ruimte aan de cultuuromslag geven, en daarom gaat de directie met hen in overleg over gefaseerd terugtreden", staat in de verklaring.

Het viertal treedt niet per direct terug, omdat 'de continuïteit van de sportverslaggeving gegarandeerd moet blijven'. NOS-directeur Gerard Timmer biedt excuses aan voor wat er is gebeurd. "Deze ervaringen leren ons dat we het in de toekomst beter moeten doen."