Ga naar de inhoud
Verbetering hard nodig

Inspectie: asielzoekers in crisisnoodopvang lopen grote gezondheidsrisico's

December 2022: een solidariteitsdemonstratie voor het asielcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP / Kees van de Veen

De IGJ, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, maakt zich grote zorgen om de crisisnoodopvang voor asielzoekers.

Die laat forse tekortkomingen zien, waardoor niet alleen de gezondheid van de asielzoeker zelf op het spel staat, maar ook de algehele volksgezondheid, bijvoorbeeld omdat er een grotere kans is op besmettingen met infectieziekten.

Niet gevaccineerd

Toiletten en badkamers zijn in sommige noodopvanglocaties lastig schoon te houden, zag de inspectie. Daardoor kan een mogelijke infectieziekte zich makkelijker verspreiden. Ook is het gevaarlijk als kinderen in de noodopvang de normale vaccinaties niet krijgen.

De IGJ bezocht negen crisisnoodopvanglocaties en zag dat veel kinderen niet gezien worden door de jeugdgezondheidszorg. Hierdoor missen ze vaccinaties tegen onder meer de bof, mazelen en rodehond.

Crisisnoodopvang
Lees ook
Crisisnoodopvang asielzoekers langer open dan 1 april

Geen tbc-screening

De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt voor een verblijf langer dan een week. Maar inmiddels wonen veel asielzoekers er nu al langer dan een halfjaar, aldus de IGJ. Ondertussen is er alleen bij spoed medische hulp beschikbaar.

Verder is er geen screening op tuberculose voorafgaand aan de plaatsing in de noodopvang. Asielzoekers hebben vaak geen elektronisch patiëntendossier, waardoor het overzicht van iemands medische situatie kan ontbreken.

Psychische problemen

"Mensen met psychische problemen horen niet in de crisisnoodopvang te wonen", benadrukt de IGJ, "maar dat gebeurt wel." Het is niet mogelijk om asielzoekers door te verwijzen naar de ggz vanuit een crisisnoodopvang, tenzij er echt acute problemen optreden.

Bekijk ook - Asielinstroom was hoog, maar geen record: waarom ging het dan toch zo mis?

08:39
In deze video leggen we uit wat het belang is van humane asielopvang.

Bovendien kunnen de onzekerheid en de leefomstandigheden in de noodopvang juist zorgen voor extra mentale druk. Deze kwetsbare mensen moeten zo kort mogelijk in de crisisnoodopvang wonen, stelt de IGJ.

Verbetering nodig

Gemeenten regelen de crisisnoodopvang. Dat komt omdat de reguliere asielzoekerscentra en de noodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vol zijn.

De IGJ wil dat het ministerie van Justitie en Veiligheid, het COA, de GGD's en de gemeenten de situatie in de crisisnoodopvang verbeteren.

Rutte
Lees ok
Rutte over oplossen asielcrisis: 'Ga geen knollen voor citroenen verkopen'

VluchtelingenWerk: toestand onhoudbaar

VluchtelingenWerk Nederland noemt de conclusies van de IGJ 'zeer herkenbaar' en 'een belangrijke wake-upcall', zowel voor gemeenten als voor asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Duidelijker wordt het niet: de manier waarop we vluchtelingen nu opvangen schaadt hun gezondheid ernstig", aldus de organisatie.

Die vindt ook dat er vaste opvangplekken moeten komen, want de manier waarop Nederland asielzoekers in tijdelijke crisisnoodopvanglocaties opvangt 'is onhoudbaar'. Door de tijdelijke locaties zijn er momenteel geen vluchtelingen die in de buitenlucht de nacht doorbrengen voor de ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daardoor is het gebrek aan opvangplekken 'een onzichtbare crisis geworden', aldus VluchtelingenWerk.