Ga naar de inhoud
'Ernstig en strafbaar feit'

Politie hoort verdachten voor bedreigen kinderboekenschrijver Pim Lammers

Boeken van Pim Lammers in de etalage van een Rotterdamse boekwinkel. Beeld © ANP / Koen van Weel

De politie heeft twee verdachten gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers. Een derde persoon is ook aangemerkt als verdachte, maar nog niet gehoord.

Dat heeft de politie Midden-Nederland aan het ANP laten weten. De drie worden verdacht van bedreiging.

Vrije woord

De politie neemt de zaak volgens een woordvoerder 'zeer serieus: bedreiging is een ernstig en strafbaar feit'. "Deze personen dachten weg te komen met online bedreigingen aan een schrijver. Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken."

De politie sluit niet uit dat de komende periode nog meer verdachten in beeld komen. Het onderzoek loopt nog. Het Openbaar Ministerie besluit na beoordeling van de dossiers of de verdachten ook vervolgd worden.

Schrijvers
Lees ook
Schrijvers en uitgevers steunen Pim Lammers met grote advertentie in kranten

Doodsbedreigingen

Lammers legde zijn opdracht voor de Kinderboekenweek neer omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Deze volgden na online aanvallen op de auteur vanwege een oud verhaal voor volwassenen dat hij bijna tien jaar geleden schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

De ophef ontstond nadat een christelijke lobbygroep, presentatrice Monique Smit en model Kim Feenstra online een paar zinnen uit het verhaal hadden gedeeld.

Doodsbedreiging
Lees ook
Doodsbedreiging Jacques Vriens na geven steun aan Pim Lammers

Steunbetuigingen

Het OM heeft een deel van de vele honderden berichten en reacties richting Lammers beoordeeld. Niet alleen Lammers, maar ook auteurs die het voor hem opnamen, ontvingen doodsbedreigingen.

Auteurs en uitgevers besloten daarop een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen te plaatsen om steun te betuigen aan Lammers. Ook boekenwinkels steunden hem.

Dichter
Lees ook
Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen: 'Verschrikkelijk'