Ga naar de inhoud
Trekkerverbod

'Boeren zaterdag massaal met de bus naar demonstratie Den Haag'

Sieta van Keimpema van FDF bij een boerenprotest in Den Haag in 2020. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Boeren en hun aanhang zullen zaterdag massaal per bus naar Den Haag komen voor het protest dat daar wordt georganiseerd. Ook zullen ze, nu de gemeente Den Haag maximaal twee trekkers wil toelaten, gebruikmaken van auto's en het openbaar vervoer, zegt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF).

"Er worden momenteel heel veel bussen georganiseerd door groepen boeren, maar ook door groepen burgers", zegt Van Keimpema. FDF heeft demonstranten opgeroepen niet met de tractor naar Den Haag te komen. "Die trekkers zijn verschrikkelijk duur, die kunnen gewoon in beslag worden genomen."

Boos om verbod

De boerenactiegroep wilde aanvankelijk met 5000 tractoren naar Den Haag komen. FDF verwacht niet dat boeren ondanks het verbod per trekker afreizen, maar sluit niet uit dat ze naar omringende plaatsen uitwijken. "Het wordt een vreedzame demonstratie. We laten ons niet provoceren zodat de coalitie dramatische beelden kan laten zien in de media."

De boeren zijn boos over het trekkerverbod, zegt Van Keimpema. "Het is wéér een verbod dat in strijd is met het recht op demonstratie. Voor ons is de trekker symbool als we willen demonstreren. Maar zodra wij als boeren de weg op willen, zie je dat burgemeesters zich in alle bochten wringen om die trekkers maar uit beeld te houden. Echt heel kwalijk, heeft niets meer met democratie te maken."

Twee
Lees ook:
Twee tractoren toegestaan bij protest, boeren wilden er 5000 meenemen

Van Keimpema verwacht een opkomst van zeker 50.000 mensen bij de protestactie, maar zegt te hopen op het dubbele. De demonstratie begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De protestactie is volgens FDF niet alleen bedoeld om de 'boerenstandpunten' over onder meer stikstof en gedwongen uitkoop van boeren naar voren te brengen, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen aan te kaarten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update