Ga naar de inhoud
Verdienen nog wel minder

Meer vrouwen dan mannen naar hbo en universiteit (en dat is al decennia zo)

Studenten in de collegebanken in Leiden, ter illustratie. Beeld © ANP / Nico Garstman

Vorig jaar studeerden er opnieuw meer vrouwen dan mannen. De huidige verhouding? Op het hbo en aan de universiteit studeerden afgelopen studiejaar 443.000 vrouwen tegenover 393.000 mannen. Het is al het 23ste jaar op rij dat er meer vrouwen dan mannen hoger onderwijs volgen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt vandaag, op Internationale Vrouwendag, met de cijfers.

Sinds jaren zeventig

Het is nu al decennia zo dat er meer vrouwen dan mannen een studie op het hbo of aan de universiteit volgen, maar halverwege vorige eeuw ging het er nog heel anders aan toe. Toen studeerden twee keer zoveel mannen. Het ging toen sowieso om veel kleinere aantallen: zo'n 17.000 vrouwen en 45.000 mannen. Vanaf de jaren zeventig begon het aandeel vrouwen in het hoger onderwijs toe te nemen.

In 2022 had 60 procent van de 25- tot 35-jarige vrouwen in Nederland een hbo- of wo-diploma behaald. Bij mannen in dezelfde leeftijdsgroep ging het om iets meer dan de helft. Onder mensen van 45 jaar en ouder waren juist meer mannen dan vrouwen hoogopgeleid.

Angststoornis
Lees ook:
Angststoornis bleek tumor: pleidooi voor meer onderzoek naar vrouwenlichaam

Vrouwen kiezen vaker voor studies in de gezondheidszorg, het onderwijs en andere maatschappelijke vakken. Mannen studeren juist vaker iets in de techniek of de informatica.

Wekenlang 'vrijwillig' werken

Vrouwen verdienen gemiddeld nog altijd minder dan mannen. Vakbond FNV berekende vorig jaar dat vrouwen vanaf half november tot eind december 'vrijwillig' werkten. Vrouwen verdienen volgens de bond namelijk gemiddeld zo'n 13 procent minder per uur dan mannen.

Waarom
Lees ook:
Waarom vrouwen soms nog steeds minder betaald krijgen dan mannen