Ga naar de inhoud
Naar Europese Commissie

Medicijnwaakhond wil in Amsterdam geen erotisch centrum naast de deur

De rosse buurt in Amsterdam Beeld © ANP

Het EMA, de toezichthouder voor geneesmiddelen in Europa, is laaiend over plannen van de gemeente Amsterdam voor een nieuw erotisch centrum. Twee van de drie locaties die daarvoor in beeld zijn, liggen in de buurt van het hoofdkantoor van de waakhond.

Het sekscomplex zou de veiligheid van medewerkers en bezoekers in gevaar brengen, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau.

Bordelen op de Wallen

"Het bureau voert op het hoogst gepaste politieke en diplomatieke niveau actie, in samenspraak met de Europese Commissie, om een veilige werkomgeving voor medewerkers en deskundigen te verzekeren", laat een woordvoerder van het EMA weten.

Amsterdam kondigde de plannen voor het erotisch centrum half februari aan. Het moet helpen om bordelen op de Wallen te kunnen sluiten. Twee mogelijke plekken liggen aan De Groene Zoom en de Europaboulevard, beide bij de RAI en de A10. Het kantoor van het EMA staat aan de Domenico Scarlattilaan op de Zuidas, bij station Amsterdam RAI.

Wallen
Lees ook
Wallen Amsterdam mogelijk vervangen door sekshotel of 'erotisch centrum'

De gemeente Amsterdam zegt dat het EMA en het nieuwe erotisch centrum 'in geen geval' buren worden. Volgens de gemeente zit er een grote afstand tussen het hoofdkantoor en de mogelijke plek van het sekscomplex.

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er 'minimaal een halve kilometer zit tussen het EMA en de locaties in Zuid'. Ook vindt de politie volgens de woordvoerder dat op deze locaties weinig veiligheidsrisico's zijn en vindt het sekswerk inpandig plaats, 'zonder publiek op straat zoals op de Wallen'.

Veiligheid als voorwaarde

Het EMA verhuisde in 2020 van Londen naar Amsterdam na de brexit. De keuze was in 2017 op Amsterdam gevallen. "Veiligheid was een belangrijke voorwaarde voor de keuze van een nieuwe EMA-locatie. Negentien lidstaten kwamen met een voorstel en moesten aantonen hoe ze voldoen aan de eisen van het bureau", benadrukt het EMA. "Veiligheid van het EMA-terrein was een belangrijke overweging in de nominatie van Amsterdam."

Het EMA zegt dat het via de media over de plannen heeft gehoord en niet door de gemeente op de hoogte is gebracht. "Het EMA had verwacht geraadpleegd te worden tijdens het onderzoek naar de geschiktheid van de locatie. De verandering voor de Wallen is ingegeven door zorgen over overlast, drugshandel, dronkenschap en wangedrag. Als het erotisch centrum bij het gebouw van het EMA wordt gevestigd, brengt dit waarschijnlijk dezelfde negatieve gevolgen met zich mee voor de omgeving."