Ga naar de inhoud
Topje van de ijsberg

Bijzondere archeologische vondst in Groningen: 31 skeletten

Een andere opgraving in Nederland in 2020, ter illustratie. Beeld © ANP / Sander Koning

In het Groningse plaatsje Rottum is een grote archeologische ontdekking gedaan. Bij een versterkingsoperatie op de wierde in Rottum stuitten archeologen op een begraafplaats uit mogelijk de 15de eeuw. Tot nu toe is pas een zesde van het terrein afgegraven, er wordt verwacht dat nog veel meer skeletten gevonden zullen worden.

Dit meldt RTV Noord.  Archeoloog Tim Kauling vertelt opgewonden aan RTV Noord over de grootste vondst uit zijn loopbaan.

"De skeletten zijn nog heel gaaf, de klei heeft ze als het ware helemaal omsloten, waardoor er geen zuurstof bij kon. Je moet je voorstellen, je hebt hier te maken met overleden vrouwen, mannen en kinderen uit de 15de eeuw."

Toevallige ontdekking

De begraafplaats werd toevallig ontdekt, toen een pand aan de Kloosterweg op de Rottumer wierde versterkt moest worden. Een wierde is een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. 

'Bij werkzaamheden op een wierde onderzoeken archeologen altijd of er aanwijzingen zijn voor vondsten uit het verleden', aldus een woordvoerder van Nationaal Coördinator Groningen. In dit geval besloten ze verder te graven en kwamen ze de skeletten tegen.

Weken aan onderzoek

De onderzoekers zijn op dit moment bezig om het hele terrein af te graven, bewapend met kleine harkjes en mesjes. Gezien de grootte van het terrein, denken de archeologen nog weken nodig te hebben om het hele grafveld grondig te doorzoeken. 

Sinds de vondst van het knekelveld is het bouwterrein afgesloten met hekken en sloten en is er cameratoezicht, om nieuwsgierige mensen en plunderaars te weren.

 

Archeologen
Lees ook:
Archeologen vinden unieke bijlen in Collendoorn: 'Collega's werden gek'

Behalve puntgave skeletten vinden ze ook stukjes metaal en zelfs stukken textiel. "We kunnen zien dat sommige mensen slechts in een gewaad zijn begraven en sommigen in een kist, dan vinden we allerlei spijkers rondom het skelet", zegt Kauling.

Onderzoek naar cultuurhistorie

RTV Noord vraagt de archeologen of het niet respectloos is om op een begraafplaats te gaan graven. Archeoloog Kauling antwoordt: "Daar heb ik een dubbel gevoel over. Enerzijds wel, maar wat hebben we eraan als de bulldozer met zijn shovel door en over de begraafplaats dendert? Daar worden we ook niet wijzer van. Op deze manier kunnen we ook goed onderzoek doen naar de cultuurhistorie van deze plek."

Als het hele terrein is onderzocht en alle vondsten zijn geregistreerd, is het de bedoeling om de skeletten op een nog nader te bepalen plek opnieuw te begraven.

Archeologen
Lees ook:
Archeologen vergissen zich: 'eeuwenoude' inscriptie blijkt nep