Ga naar de inhoud
'Op eigen risico'

Rood reisadvies, maar Nederlands bureau biedt weer reizen aan naar Oekraïne

De Nederlandse reisorganisatie biedt vanaf nu weer reizen aan naar Lviv. Beeld © Anadolu Agency

Ondanks een rood reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt het Nederlandse reisbureau Eurocult-Lito weer reizen aan naar Oekraïne. Ook Rusland is weer toegevoegd aan hun bestemmingen. Sinds de oorlog had de organisatie een reisstop naar de twee landen, maar daar is nu verandering in gekomen.

Dat vertelt directeur Tom Joosten aan RTL Nieuws. "We denken niet dat onze reizigers in gevaar komen als ze gaan, maar het is op eigen risico." Bij de reisorganisatie, die al jaren gespecialiseerd is in reizen naar de twee landen, zijn vanaf vandaag de reizen naar het Oekraïense Lviv en het Russische Sint-Petersburg weer te boeken.

Rood reisadvies: 'Ga er niet naartoe'

Oekraïne heeft op dit moment een rood reisadvies. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het te gevaarlijk is om naar het land te reizen. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", klinkt het. Joosten: "Dat reisadvies staat ook bij onze reis naar Lviv beschreven. We wijzen iedereen er ook nog een keer op als ze gaan boeken. Maar het is niet verboden om naar het land te reizen."

En belangrijker: Joosten denkt dat het weer prima kan. "Je moet natuurlijk niet naar Bachmoet gaan, maar de kans dat er iets in Lviv gebeurt op dit moment, is bijzonder klein. Je zit daar niet in een gebied waar de kogels je om de oren vliegen. Dat kan natuurlijk veranderen, maar op dit moment is het in onze ogen veilig daar. En kijk naar minister Hoekstra, die was vrijdag nog Lviv. Hij gaat daar echt niet heen als daar de rakketten je om de oren zouden vliegen."

Datzelfde geldt volgens Joosten voor Sint-Petersburg, waar een oranje reisadvies geldt (alleen noodzakelijke reizen). "Daar is het nu niet minder veilig dan voordat de oorlog uitbrak. Nee, je moet niet voor de Hermitage gaan gillen dat de oorlog afgelopen moet zijn. Maar je kunt daar gewoon prima heen en met iedereen praten."

'Je moet tegen die dreiging kunnen'

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans doet sinds de oorlog in Oekraïne verslag van het conflict. Hij legt uit dat Lviv op dit moment relatief veilig is. "Het is een prachtige stad in het westen van Oekraïne. Maar ook daar gaat nog steeds het luchtalarm regelmatig af. Russische raketten kunnen overal in Oekraïne terecht komen. Je moet wel tegen die dreiging kunnen."

Een reis naar Sint-Petersburg, waar je sowieso een visum voor nodig hebt, is een ander geval, vertelt Akkermans. "Je moet maar zin hebben om naar Rusland af te reizen in deze tijd, het land dat officieel zelfs ontkent dat het een oorlog voert en begonnen is. Als je je daartegen openlijk uitspreekt tijdens een vakantie riskeer je als toerist een lange celstraf."

In gesprek gaan met de bevolking: dat is één van de redenen waarom het reisbureau weer is begonnen met het aanbieden van de reizen: "Kennis en begrip van de cultuur en de bevolking kunnen een positieve bijdrage leveren aan de oplossing van dit zinloze conflict. Als je elkaar kent, maak je minder oorlog."

'Interessanter dan op de Eiffeltoren staan'

En daar is ook behoefte aan, stelt Joosten. "We kregen de laatste tijd weer veel vragen van mensen die erheen wilden na ruim een jaar. Ze willen zich verdiepen in het conflict, want veel mensen hebben er een mening over, maar willen zelf met de mensen praten in het gebied. Ze willen in het middelpunt van de geschiedenis staan. En zeg nou zelf: bij thuiskomt zullen mensen geïnteresseerder zijn in je verhaal dan wanneer je op de Eiffeltoren hebt gestaan."

Zelenski:
Lees ook:
Zelenski: 2023 wordt het jaar van onze overwinning

Het besluit om de reizen weer aan te bieden is dit weekend genomen, vanaf vandaag is het te boeken. Volgens Joosten zijn er al 'tientallen mensen' die hebben laten weten dat te gaan doen. "Sommigen vinden het wel spannend, en dat kan ik ook begrijpen. Maar wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en houden de gebieden nauwlettend in de gaten. En nogmaals: het is je eigen verantwoordelijkheid, maar wij denken dat dit weer kan."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat zij hun reisadvies weloverwegen en 'niet voor niets' maken. "Verder moet daarna elke individuele reiziger zelf een eigen afweging maken."

Bekijk ook :Nederlandse jongeren helpen bij wederopbouw in Irpin

01:48
In de Oekraïense stad Irpin helpen twintig Nederlanders van de christelijke organisatie ‘Hope4Ukraine’ mee met de wederopbouw. Irpin is een maand bezet geweest door het Russische leger. Delen van de stad zijn tijdens beschietingen zwaar beschadigd.