Ga naar de inhoud
Tussen wal en schip

Artsen willen samenwerking behandeling post-covid: 'Ze vallen tussen wal en schip'

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

De twee grote post-covidpoliklinieken in Amsterdam en Rotterdam nemen geen nieuwe patiënten meer aan. Ze krijgen te weinig vergoeding. Experts pleiten voor meer onderzoek én centralisatie van de behandelingen. Patiënten willen niet steeds een nieuwe arts, aan wie ze hun verhaal moeten doen. "Iemand die je proces begeleidt, daar heb ik behoefte aan."

Een voor een zijn bijna alle post-covidpoli's aan het afschalen. Het Radboudumc heeft de poli vorig jaar al gesloten. Dat geldt ook voor de locatie AMC van het Amsterdam UMC.

De polikliniek in het ErasmusMC heeft onlangs een patiëntenstop ingevoerd. En dus is er nog maar één polikliniek 'normaal' open voor (nieuwe) patiënten: op de locatie VUmc van het Amsterdam UMC.

Samenwerking

Oud-huisarts en medisch adviseur van nazorgorganisatie C-Support Alfons Olde Loohuis pleit voor samenwerking. Maar daar moet geld voor zijn. "Er zijn ontzettend veel patiënten naar cardiologen gestuurd, naar een longarts, een internist. Afstemming ontbrak. Als er geen financiering voor is, kijkt de cardioloog niet mee met de longarts."

Elke Aerts heeft post-covid. "Ik heb last van vermoeidheid. Een hoofd dat niet werkt. Ik heb hartklachten, duizeligheid, vermoeidheid, slaapproblemen…"

Ze heeft heel veel geprobeerd. "Fysiotherapie, een ergotherapeut, groepssessies, longarts voor foto’s… Iemand die je proces begeleidt, daar heb ik behoefte aan. Het is heel vermoeiend om steeds een andere arts weer hetzelfde verhaal te moeten vertellen. En dat ze niets vinden."

Onderzoek

"Als we deze mensen echt willen helpen, moeten we uitgebreid academisch onderzoek doen", zegt Oude Loohuis. "Onderzoek naar onder andere ontregeling van het immuunsysteem en het stollingssysteem. In mijn optiek moeten we minimaal twee landelijke klinieken hebben waar grote groepen patiënten gezien kunnen worden."

Bij C-support zijn 22.000 patiënten aangesloten.

Oproep
Lees ook:
Oproep om coronaregels niet te schrappen: 'Kwetsbare mensen de dupe'

Oude Loohuis krijgt bijval van Leon van den Toorn, longarts bij het Erasmus MC & voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

"De vraag over wat we precies gaan doen met de post-covidpoli's speelt al een hele tijd. In het begin werd gezegd: laat al deze mensen maar naar de poli komen, dan rolt daar een goede behandeling uit. Maar er is nog geen behandeling."

Grote centra

“Als patiënten nu bij de specialist komen, weet hij of zij ook niet wat-ie moet doen, omdat er geen behandeling is. Je wilt veel liever dat er een paar grote centra komen die zich hier op kunnen toeleggen, uitvoerig onderzoek doen. Patiënten voelen zich nu tussen wal en schip belanden.”

Van den Toorn maakt zich er zorgen over dat post-covidpatiënten naar alternatieven gaan zoeken. "Het is heel begrijpelijk dat ze dat doen. Er zijn natuurlijk veel commerciële aanbieders van bijvoorbeeld vitaminepreparaten, maar daarvan is niet wetenschappelijk aangetoond wat de effecten zijn."

Bekijk ook: Mariska heeft al bijna drie jaar post-covid

02:50
Mariska Hoos liep in het begin van de pandemie in 2020 corona op en lijdt sindsdien aan post-covid.