Ga naar de inhoud
Rechtszaak bezig

Quincy Promes wilde neef in nek steken, vertelde hij tegen zijn vader

Quincy Promes Beeld © ANP

Quincy Promes wilde zijn neef in zijn nek steken, zei hij eerder zelf tegen zijn vader. Dat blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken. Vandaag is in Amsterdam de rechtszaak tegen de voetballer, die ervan wordt verdacht in 2020 zijn neef in zijn knie te hebben gestoken.

Die neef raakte zwaargewond, kon doordoor minder werken in zijn klusbedrijf en heeft volgens zijn advocaat nog altijd een post traumatische stressstoornis. De zus van het slachtoffer las namens haar broer een verklaring voor: "Je geweten zal uiteindelijk spreken. Veel succes in Rusland." Promes, die eerder voor Ajax en Oranje speelde, voetbalt in dat land.

De hele slachtofferverklaring is te zien in onderstaande video:

Neergestoken neef tegen Promes: 'Jij denkt alleen aan je eigen hachie'

06:42
'Jij denkt alleen aan je eigen hachie'

De neef van Promes eist in de zaak een schadevergoeding van een miljoen. Omdat de advocaat van die neef gisteravond pas liet weten welk bedrag er precies gevorderd werd, vroeg Robert Malewicz - advocaat van Promes - vanochtend om uitstel van de zaak. De rechter ging hiermee niet akkoord. Over de toewijzing van het miljoen zal op een later moment worden beslist. 

'Heeft hij nou een mes?

De hele zaak draait om een steekpartij die al in juli 2020 plaatsvond. Quincy Promes wordt ervan verdacht op een familiefeest in Abcoude zijn neef in zijn knie te hebben gestoken. Promes voetbalde destijds bij Ajax, maar speelt inmiddels dus in het buitenland. 

Uit verklaringen van andere bezoekers van het feest, blijkt dat er na het familiefeest een vechtpartij ontstond. De neef van Promes belandde daarbij in de bosjes, waarna omstanders de voetballer steekbewegingen zagen maken. "Oh my god, heeft hij nou een mes in zijn hand?", las de rechter voor uit verklaringen. 

'Ik maak dood voor haar'

Promes was boos op zijn neef omdat hij volgens hem jaren eerder een ketting van zijn tante had gestolen. Direct na de steekpartij zei de voetballer aan de telefoon tegen zijn vader dat hij zijn neef eigenlijk in de nek had willen steken: "Wie van tante pikt maak ik af." 

Advocaat Malewicz benadrukte dat er veel gedronken was op het feest, in dat licht zouden afgeluisterde telefoongesprekken tussen zijn cliënt Promes en zijn vader - en andere familieleden - beoordeeld moeten worden. 

Slachtoffer
Lees ook:
Slachtoffer Quincy Promes: 'Frustratie tot kookpunt'

De voetballer zelf was niet aanwezig in de rechtbank. Dit heeft ermee te maken dat zijn naam ook genoemd wordt in een zaak rond drugssmokkel. In die zaak wil justitie hem verhoren. Wanneer hij vandaag in Nederland zou zijn, zou hij daarvoor opgepakt kunnen worden. "Hij heeft een veeleisend contract bij Spartak Moskou, als hij wordt aangehouden kan hij niet aan zijn verplichtingen voldoen", zei zijn advocaat.

'Heeft Promes gestoken?'

De rechter zei vanochtend: "De belangrijkste vraag zal zijn: kunnen we vaststellen dat de heer Promes heeft gestoken?" Het Openbaar Ministerie vindt van wel, bleek toen de strafeis werd uitgesproken. Justitie wil dat Promes twee jaar de cel ingaat voor zware mishandeling, zo bleek. 

De advocaat van de neef van Promes vindt dat er sprake is van poging tot moord. Dit omdat de voetballer tegen zijn vader heeft gezegd dat hij gewacht heeft tot na het feestje en dat hij toen naar binnen ging om zijn neef daar te halen.

'Hoogmoed..en val al begonnen'

"Terwijl je (als voetballer) bezig bent de droom te verwezenlijken van jongetjes over de hele wereld, steek je je neef neer", zei de raadsman. Hij sprak van 'hoogmoed'. 'En de val is al begonnen."

De zaak liep eerder al vertraging op doordat de vorige advocaat van Promes ziek werd. Dit tot frustratie van de neef van Promes. 

'Drugshandelaar
Lees ook:
'Drugshandelaar Piet W. gelinkt aan voetballer Quincy Promes'