Ga naar de inhoud
'Jaarlijkse puzzel'

Koeien weg voor festivals: ook evenementen jagen op stikstofruimte

Down the Rabbithole. Beeld © Archieffoto ANP.

Wie denkt aan de jacht op stikstofruimte, denkt misschien niet direct aan festivals. Toch is stikstof wel degelijk een thema waar organisatoren zich het hoofd over moeten breken wanneer ze feestgangers los willen laten gaan in de buurt van kwetsbare natuur. Om Down The Rabbit Hole dit jaar door te laten gaan, werd bijvoorbeeld stikstofruimte van een veehouder in de buurt opgekocht.

De provincie Gelderland wees festivals er het afgelopen jaar op dat ze in veel gevallen een natuurvergunning nodig hebben. Bezoekers die met de auto naar een terrein komen, stoten bijvoorbeeld stikstof uit. De aggregaten die op een terrein voor stroom zorgen ook.

In die provincie Gelderland gaan jaarlijks tienduizenden uit hun dak op Down the Rabbit Hole, een vierdaags feest dat door Mojo wordt georganiseerd in recreatiepark de Groene Heuvels bij Wijchen. Dat terrein is eigendom van Leisurelands.

99 koeien weg

Vier kilometer verderop ligt Natura 2000-gebied De Rijntakken. En dat betekent: stikstofuitstoot zal gecompenseerd moeten worden. Volgens NRC, die er onderzoek naar deed, werd van een boer uit de omgeving de stikstofruimte voor 99 koeien gekocht. Die ruimte kan nu worden gebruikt voor Down The Rabbit Hole en andere, nieuwe festivals die wellicht op dezelfde plek gehouden gaan worden. 

Grote
Lees ook:
Grote vertraging voor de bouw: juridische truc in stikstofdossier mag niet

Kees Rutten van Leisurelands wil niet spreken over aantallen koeien, maar bevestigt aan RTL Nieuws dat 'stikstofruimte is gekocht van een veehouder in de buurt om dit soort grote festivals de komende jaren door te laten gaan'.

Voor 2019 geen issue

In 2019 zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof, de stikstofaanpak van het Rijk tot dan toe. De regels werden vanaf dat moment stukken strenger. Voor de uitstoot van stikstof in de buurt van kwetsbare natuur is nu bijna altijd een natuurvergunning nodig.

Voorheen mocht veel meer stikstof worden uitgestoten zonder een vergunningsplicht. Voor festivals was het daarom toen geen issue, zij stoten geen enorme hoeveelheden uit.

De Zwarte Cross in de Achterhoek – gehouden vlakbij Natura 2000-gebied Korenburgerveen - heeft een eigen natuurvergunning om stikstof uit te mogen stoten. Door kleine ingrepen - een ander type brandstof voor aggregaten gebruiken bijvoorbeeld - kan de stikstofuitstoot relatief simpel worden beperkt.

'Past weer'

Maar om eventueel uit te breiden in festivalduur of bezoekersaantallen, is meer nodig. Daarvoor moet wellicht naar boeren in de omgeving worden gekeken: "Het is een hoofdpijndossier", zegt Marcus Zijthoff van de organisatie van de Zwarte Cross. "Uitkopen van koeien zou een laatste redmiddel kunnen zijn."

Voor de editie van dit jaar hoeven in elk geval geen koeien te wijken: "We hebben net de calculatie binnengekregen dat het allemaal past."

Energie-,
Lees ook:
Energie-, stikstof- en asielcrisis: op deze momenten was het te voorkomen geweest

Op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen (Flevoland) – in de buurt van natuurgebied Veluwerandmeren - worden jaarlijks meerdere grote festivals gehouden. Lowlands, maar bijvoorbeeld ook dance-event Defqon.1. Die festivals hoeven niet te puzzelen. Walibi Holland laat weten voldoende stikstofruimte te hebben binnen de vergunning.

Als een festival niet in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied gehouden wordt, is een evenementenvergunning van de gemeente vaak voldoen.

Bekijk ook: Wat zijn de gevolgen van de stikstofcrisis voor de natuur?

03:18
Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? In deze video leggen we het uit.