Ga naar de inhoud
Mitrailleurs en granaten

Politie stuit op enorm ondergronds wapenarsenaal van maffiabaas Imperiale

Een greep uit het wapenarsenaal van Imperiale: 38 pistolen, drie Kalasjnikovs, scherpschuttersgeweren en 50.000 stuks munitie. Beeld © Guardia di Finanza

De Italiaanse politie heeft in een voorstad van Napels een groot ondergronds wapenarsenaal ontdekt. De partij van in totaal 53 pistolen, geweren en mitrailleurs lag in plastic gewikkeld onder een betonnen garagevloer. Het wapenarsenaal behoort volgens de politie toe aan de opgepakte drugscrimineel Raffaele Imperiale.

Drie kalasjnikovs, 28 pistolen, drie scherpschuttersgeweren op statief. Maar ook granaten, ruim 50.000 patronen en officieel ogende kogelwerende vesten met opschriften als polizia (politie) en Guardia di Finanza (financiële politie). Italiaanse agenten hebben een wapenarsenaal boven de grond gehaald waar een klein leger mee uitgerust kon worden.

De wapens waren gewikkeld in bouwplastic en lagen in een geheime ruimte onder een betonnen garagevloer van een woning in de gemeente Giugliano, vlakbij Napels. Ze worden toegeschreven aan de organisatie van Imperiale, een 48-jarige drugshandelaar voor de Napolitaanse maffia Camorra.

In onderstaande video zie je de vondst van de wapens:

Spijtoptant

Het is niet onwaarschijnlijk dat Imperiale, die werd gerekend tot een van de grootste drugshandelaars ter wereld, het wapendepot zelf heeft getipt. De Italiaan werd in augustus 2021 gearresteerd in Dubai. Na zijn uitlevering afgelopen jaar werd bekendgemaakt dat Imperiale is overgelopen naar justitie. Hij maakt gebruik van de Italiaanse spijtoptantenregeling om een levenslange gevangenisstraf onder maffiaregime te ontlopen.

In zijn appartement in Dubai had Imperiale een kaart van Amsterdam hangen, de stad waar hij sinds de jaren negentig jarenlang woonde. Hij had er de coffeeshop Rockland van zijn broer overgenomen en runde een restaurant. Via drugscrimineel Rick van de Bunt ging Imperiale steeds groter handelen in harddrugs en wapens.

Gestolen Van Goghs

Uiteindelijk vluchtte Imperiale naar Dubai. Daar had hij al contact met de Italiaanse justitie over strafvermindering. Hij liet in 2016 twee uit het Van Goghmuseum gestolen schilderijen terugkomen. De werken van Van Gogh had Imperiale in 2002 gekocht van inbreker Octave 'Okkie' D. Die had de gestolen meesters eerst willen verkopen aan Heinekenontvoerder Cor van Hout, maar die werd geliquideerd.

Vanuit Dubai sloeg Imperiale volgens de Amerikaanse opsporingsdienst DEA de handen ineen met andere drugshandelaren van de buitencategorie, zoals Ridouan Taghi, de Ierse crimineel Daniel Kinahan en de Bosnische gangster Edin G..

Drugslijn tussen Nederland en Italië

Via zijn versleutelde telefoon stuurde hij ook een drugslijn aan tussen plaatsen in Noord-Holland en Italië, zo ontdekte RTL Nieuws eerder. Ook gaf hij volgens zijn strafdossier opdracht om 5 miljoen euro te transporteren naar Ridouan Taghi's zoon.

Spijtoptanten moeten naar Italiaans recht hun hele criminele doopceel lichten, want anders blaast justitie de deal af. Dat betekent dat het hele verleden van Imperiale wordt doorgelicht.

Dat Imperiale nu alles opbiecht, is slecht nieuws voor criminelen over heel de wereld. De Italiaan had tentakels in Zuid Amerika, Australië, Dubai, Nederland en Italië. Ook Nederland heeft gevraagd hem te horen als getuige.