Ga naar de inhoud
Te veel ongelukken

VVN: breng maximumsnelheid 80-kilometerwegen terug naar 60 km/u

Archieffoto Beeld © ANP / V

Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, gaat de snelheid op wegen waar nu 80 km/u mag worden gereden naar 60 km/u. Op dit soort provinciale wegen gebeuren volgens de organisatie te veel ongelukken.

Van alle dodelijke verkeersongevallen gebeurt jaarlijks 41 procent op 60- en 80-kilometerwegen waarvoor provincies als wegbeheerder verantwoordelijk zijn, zo stelt VVN, die verwijst naar cijfers van de politie.

Niet optimaal veilig

De snelheid speelt volgens VVNN vaak een rol bij ongevallen, 'en dat geldt zeker ook voor deze wegen'. VVN zegt dat 60- en 80-kilometerwegen over het algemeen niet optimaal veilig en geloofwaardig zijn ingericht. "Met de overheid is gekozen voor de zogenoemde risico-gestuurde aanpak en dan past het niet dat op een weg met bomen op 60 cm afstand, 80 km gereden mag worden."

Meer
Lees ook
Meer verkeersongevallen met slachtoffers in 2022, elektrische fietsen vaak betrokken

VVN zou daarom graag zien dat ook meer gehandhaafd wordt op snelheid op die wegen. "Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor excessieve overtreders die kunnen zorgen voor effectievere handhaving, lijken vooral te zijn voorbehouden aan het hoofdwegennet. Dit terwijl ze mogelijk ook kansen bieden voor 60- en 80-kilometerwegen. Ook BOA's zouden ingezet kunnen worden om een grotere subjectieve pakkans te creëren."

Niet alleen voordelen

Het terugbrengen van de maximumsnelheid van 80 naar 60 kilometer heeft niet alleen voordelen. Zo zou dat kunnen leiden tot meer gevaarlijke inhaalacties, zegt verkeersexpert Hans Drolenga.

Hij waarschuwt ook voor uitwaaiering van verkeer over andere wegen die minder veilig zijn. Wat volgens hem echt goed werkt is het aanbrengen van fysieke rijbaanscheiding op 80-kilometerwegen.

Bekijk ook - Anne overleefde fietsongeluk maar nét: 'Ze had een heleboel engeltjes op haar schouder'

02:59
Twee jaar geleden kwam Anne (nu 12 jaar) uit Berkhout onder een bus terecht terwijl ze naar school fietste. Wonder boven wonder overleefde ze het.