Ga naar de inhoud
Gebied van één postbode

Meer dan duizend stempassen niet bezorgd: Utrecht doet aangifte

Je krijgt je stempas thuis per post bezorgd, ter illustratie. Beeld © ANP / Laurens van Putten

In de Utrechtse wijken Overvecht en Voordorp heeft één postbode in 13 straten geen stempassen bezorgd. Meer dan duizend kiezers zijn gedupeerd en krijgen nu nieuwe passen opgestuurd. Utrecht doet aangifte, zegt burgemeester Sharon Dijksma.

De zaak kwam aan het licht doordat een inwoner zich ruim een week geleden meldde. Hij zei dat hij en zijn buren geen stempas hadden ontvangen.

Post blijkt spoorloos

PostNL, die verantwoordelijk is voor de bezorging van de stempassen, deed daarna op verzoek van de gemeente onderzoek. Wat blijkt? Eén bezorger heeft niet alle post bezorgd in de dertien straten, waardoor 1160 kiezers volgens RTV Utrecht hun stempas niet kregen.

Strijd
Lees ook:
Strijd om de kiezer barst los: met deze tactieken hopen partijen jouw stem te winnen

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat er met de post, en dus ook met de stempassen, is gebeurd. "Ik neem het niet-bezorgen van de stempassen hoog op", schreef burgemeester Sharon Dijksma gisteren in een raadsbrief.

"Gezien de ernst van de situatie wordt dan ook aangifte gedaan bij de politie." Omdat niet bekend is wat er met de post is gebeurd, wordt ook onderzocht of sprake is van een datalek.

Fraude voorkomen

Om zeker te zijn dat kiezers op tijd hun stempas hebben, worden nieuwe stempassen nu dus verstuurd naar de straten waar ze niet zijn bezorgd. Bij de stempas zit een begeleidende brief met uitleg over wat is gebeurd. Om fraude te voorkomen zijn de onbezorgde stempassen ongeldig verklaard.

De Provinciale Statenverkiezingen worden op 15 maart gehouden. Geen idee op wie je moet stemmen? In dit artikel helpen we je op weg.  

Joyce
Lees ook:
Joyce ontving geen stempas en weet nog niet of ze volgende week kan stemmen