Ga naar de inhoud
Lang wachten na aangifte

Politie: onderzoek naar zedenmisdrijven veel complexer dan vroeger

Cellen in een politiebureau, ter illustratie. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

Politieonderzoeken naar seksuele misdrijven worden alsmaar complexer. En wie aangifte doet, moet vaak een half jaar of langer wachten voordat er iets met de zaak gebeurt. "Het kan tegenwoordig zijn dat je onderzoek doet naar één aangifte, maar dan stuit op een enorme zaak met allerlei slachtoffers", legt een zedenexpert bij de politie uit.

Uit nieuwe politiedata die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelde blijkt dat vorig jaar 9900 seksuele misdrijven bij de politie werden geregistreerd. Nooit eerder waren dat er zoveel.

Er werden vooral meer meldingen van aanrandingen en verkrachtingen gedaan. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) zegt dat die 10.000 meldingen nog maar 'het topje van de ijsberg' zijn.

Capaciteitstekorten

"Het is fijn dat mensen durven aan te kloppen", zegt zedenexpert bij de politie Lidewijde van Lier daarover tegen persbureau ANP. "Dat willen we aanmoedigen." Maar Van Lier heeft een belangrijke kanttekening bij de cijfers, namelijk dat het steeds langer duurt voordat de politie een zaak op kan pakken.

Concreet gaat het om 860 aangiftes die in 2022 langer dan een half jaar bleven liggen, ten opzichte van iets minder dan 800 een jaar eerder. Hoe dat kan? Capaciteitstekorten, hoewel de politie wel 'op schema' ligt met het werven en opleiden, meer aangiften én complexere onderzoeken.

Bijna
Lees ook:
Bijna 10.000 seksuele misdrijven in 2022: 'Topje van de ijsberg'

"Er zijn steeds meer zaken waarbij we diepgravend, digitaal onderzoek moeten doen", zegt de zedenexpert. Zo is, in vergelijking met toen zij 'begin deze eeuw' bij de politie begon, in veel meer zaken digitaal bewijs. En het is arbeidsintensief om dit allemaal te verzamelen.

Duizenden lopende onderzoeken

Zo stond anderhalve maand geleden een 24-jarige man voor de rechter op verdenking van het afpersen van meer dan honderd minderjarige meisjes, die hij had verleid tot het sturen van naaktfoto's. Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van het grootste onderzoek naar onlinemisbruik van minderjarigen in Nederland, en deze zaak staat volgens Van Lier 'niet op zichzelf'.

De politie had begin dit jaar ruim 3400 onderzoeken in behandeling, het gaat dan bijvoorbeeld om aanrandingen, verkrachtingen en misbruikzaken waarbij kinderen slachtoffer zijn geworden.

Nieuwe wet

De verwachting is dat het aantal aangiften volgend jaar verder gaat toenemen door een nieuwe wet dit het al strafbaar maakt als duidelijk was dat de ander geen seks wilde, maar toch heeft doorgezet. "Het is logisch dat die wet er komt", zegt Van Lier. "In de praktijk zag je al dat, als de instemming er niet was, het als verkrachting werd ervaren."

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: ruim helft van jonge slachtoffers vraagt niet om hulp