Ga naar de inhoud
Nieuwe politiedata

Bijna 10.000 seksuele misdrijven in 2022: 'Topje van de ijsberg'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

De politie heeft vorig jaar 9900 seksuele misdrijven geregistreerd, dat zijn er 1100 meer dan in 2021. Het is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar maar volgens experts nog maar het topje van de ijsberg. Mogelijk meldden meer mensen zich omdat er de laatste tijd weer meer maatschappelijke aandacht is voor zedenzaken.

De stijging komt vooral door meer meldingen van aanrandingen en verkrachtingen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe politiedata. 

MeToo-beweging

In 2013 legde de politie in totaal 8600 seksuele misdrijven vast. Daaronder valt onder meer aanranding, verkrachting en ontucht met minderjarigen. Daarna daalde het aantal, tot 7700 in 2015.

Politie:
Lees ook:
Politie: onderzoek naar zedenmisdrijven veel complexer dan vroeger

In 2018 was dit aantal weer opgelopen tot 9100 meldingen. Als mogelijke oorzaak hiervan kan worden gekeken naar de opkomst van de MeToo-beweging eind 2017, zegt een woordvoerder.

In de twee jaren daarna waren er minder meldingen, maar sinds 2021 is weer sprake van een toename naar bijna 10.000 het afgelopen jaar.

'Werkelijke omvang nog veel groter'

De bijna 10.000 geregistreerde seksuele misdrijven zijn slechts 'het uiterste topje van de ijsberg', zegt het Centrum Seksueel Geweld (CSG). "De omvang en impact is veel groter dan het getal", zegt directeur-bestuurder Iva Bicanic van het CSG.

"De meeste mensen komen er helemaal niet mee naar buiten, laat staan dat ze naar de politie gaan. Ze zijn bang voor de reactie van anderen." Ook mogelijk onbegrip of ongeloof vanuit de omgeving speelt mee. "Door hun mond te houden, voorkomen ze dat."

In 2022 werden 2955 aanrandingen en 2885 verkrachtingen gemeld, een record. Een jaar eerder ging het nog om respectievelijk 2265 en 2400.

Deze stijging kan volgens het CBS het gevolg zijn van de toenemende maatschappelijke aandacht voor zedenzaken. Zo kwamen begin vorig jaar de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland aan het licht.

Vijf
Lees ook:
Vijf jaar #MeToo: wat zijn we eigenlijk opgeschoten?

Wat opvalt is dat slachtoffers van seksuele delicten in de meeste gevallen niet naar de politie stappen. In 2021 deed slechts 11,5 procent van de slachtoffers een melding van wat ze hebben meegemaakt.

Duurt lang

Dat is fors minder dan slachtoffers van andere soorten delicten. Daar maakt 37,5 procent een melding bij de politie. De behandeling van de aangiftes duurt lang. Volgens een zedenexpert bij de politie komt dit omdat het vaak om complexe zaken gaat.

Mensen wachten soms zelf ook langer voordat ze aangifte doen. Iets meer dan een vijfde van de verkrachtingen die vorig jaar bij de politie gemeld werden, was gepleegd in eerdere jaren.

OM
Lees ook:
OM eist celstraffen van een jaar voor stiekem afdoen condoom