Ga naar de inhoud
Frans krijgt geld terug

Topdrukte op eerste dag belastingaangifte, inloggen lastig

Veel mensen willen op dag één van de aangifte weten of ze nog wat terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat zorgt voor recorddrukte bij het online aangifte doen, waardoor inloggen niet altijd lukt.

Frans was 5 minuten na middernacht een van de eersten die belastingaangifte deed. "Geen drukte en ik krijg nog terug ook", zei hij.

Frans was er vroeg bij en had dus geen last van storingen. Dat was een paar uur later wel anders. Vanochtend kwamen er 90 tot 110 inlogverzoeken per seconde binnen. Volgens Logius, de beheerder van DigiD waarmee je inlogt bij de Belastingdienst, is dat een 'extreme hoeveelheid' en veel meer dan verwacht. "Dit hebben we niet eerder meegemaakt", zegt een woordvoerder. Op sociale media klagen mensen dat het inloggen niet lukt.

Het is de eerste dag waarop Nederlanders aangifte kunnen doen voor hun inkomstenbelasting over 2022. Volgens Logius komen er vandaag drie keer zoveel verzoeken binnen om in te loggen vergeleken met de eerste aangiftedag vorig jaar. Hoe dit komt, is niet bekend.

Wacht beter een dagje

"Het zou kunnen dat als wij tegelijkertijd inloggen dat het bij jou wel lukt en bij mij niet. Mocht het niet lukken dan adviseren wij om het op een later moment nog een keer te proberen", zegt de woordvoerder van Logius. Een nog beter advies: wacht een dagje want morgen is het volgens de woordvoerder sowieso een stuk rustiger, waardoor er makkelijker ingelogd kan worden.

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten bij je belastingaangifte dit jaar

Vanochtend kwamen mensen er vaak helemaal niet doorheen. Inmiddels kan er volgens Logius 400.000 keer per uur succesvol ingelogd worden. "We hebben besloten om de capaciteit van het inlogsysteem op dit niveau te laten en niet verder te vergroten. Dan bestaat namelijk het risico dat er helemaal niet meer ingelogd kan worden", zegt de woordvoerder.