Ga naar de inhoud
Mensen met post-covid

Oproep om coronaregels niet te schrappen: 'Kwetsbare mensen de dupe'

Archieffoto Beeld © ANP

Dat het OMT adviseert om regels zoals testen en thuisblijven bij corona los te laten, is een klap in het gezicht van mensen met post-covid. Dat zegt patiëntenorganisatie Postcovidnl.

Die vindt dat er te makkelijk over corona wordt gedacht en dat het kabinet het advies van het OMT niet zomaar moet overnemen.

Versoepeling regels

Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar hoort nu bij het dagelijks leven. Daarom adviseert het OMT om de coronaregels te versoepelen.

Maar daar zouden chronisch zieken de dupe van kunnen worden, zegt Postcovidnl. Die zouden nog steeds het risico lopen om ernstig ziek te worden en ook een grotere kans hebben eraan te overlijden. De organisatie roept op om juist wel te blijven testen en binnen te blijven als je corona hebt.

Vakbonden
Lees ook
Vakbonden naar rechter: 'Tijd voor post-covidcompensatie zorgmedewerkers'

Dat zegt ook Michael Rutgers, algemeen directeur van het Longfonds: "Kwetsbare mensen die bijvoorbeeld een behandeling tegen kanker hebben gehad, mensen die een immuunziekte hebben, een longziekte of diabetes, die zijn best bang dat ze nu een corona-infectie oplopen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

En daar houdt het advies van het OMT geen rekening mee, aldus Rutgers. "Net als met het feit dat corona ook post-covid kan opleveren, dus langdurige gevolgen kan hebben na corona. Eén op de acht mensen die een corona-infectie doormaken krijgt dat en ja, dat staan we dus eigenlijk op deze manier toe."

Bekijk ook - Langdurige klachten door omikron: vijf vragen over post-covid

02:54
Hoe zit dat eigenlijk met post-covid? Mensen blijken alsnog langdurige vermoeidheidsklachten over te kunnen houden aan een coronabesmetting.

UWV-cijfers post-covid

  • Het UWV heeft in het afgelopen jaar 1883 keer iemand met langdurige coronaklachten beoordeeld of die (voorlopig) niet meer of niet meer zo lang kan werken. 
  • In ruim 83 procent van alle gevallen is een gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend.
  • In 9 procent gaat het dan om een zogeheten IVA-uitkering vanwege volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid.
  • De helft betreft een zogeheten WGA 80-100-uitkering waarbij iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar verbetering mogelijk is.
  • Bij 24 procent van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.