Ga naar de inhoud
Inkomstenbelasting 2022

Al 60.000 belastingaangiftes binnen, maar storing bij inloggen met DigiD

Beeld © ANP

Vanaf vandaag kun je weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2022. En het loopt al direct storm bij de Belastingdienst: vanochtend om 07.00 waren er al zo'n 60.000 belastingaangiften binnengekomen. Maar het gaat niet allemaal van een leien dakje.

De eerste aangifte kwam krap een minuut na middernacht binnen, meldt de fiscus.

Inloggen met DigiD

Particulieren en ondernemers die daarvoor een oproep ontvingen van de Belastingdienst, hebben van 1 maart tot 1 mei de tijd om hun aangifte over vorig jaar in te leveren. Zo'n 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers kregen de afgelopen weken een brief met die oproep.

Helemaal probleemloos verloopt het doen van de belastingaangifte overigens niet. Het inlogsysteem DigiD is vanmorgen overbelast. Het lukt mensen niet om in te loggen om hun belastingaangifte te doen.

Hier
Lees ook
Hier moet je op letten bij je belastingaangifte dit jaar

Storing

"DigiD is gedeeltelijk onbeschikbaar en dat komt omdat er veel meer verzoeken binnenkomen om in te loggen. Het gaat om 90 tot 110 verzoeken per seconde", zegt een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD. "Dat is een extreme hoeveelheid en veel meer dan verwacht. Dit hebben we niet eerder meegemaakt", vervolgt ze.

Wanneer het probleem is opgelost kan zij nog niet zeggen. "We zijn heel hard aan het werk om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen." De zegsvrouw wijst er overigens op dat DigiD wel werkt om in te loggen bij bijvoorbeeld het UWV of DUO.

Op sociale media klagen mensen dat het inloggen niet lukt. De Belastingdienst bevestigde eerder op Twitter dat er een storing was bij DigiD afgelopen nacht. Bij het inloggen krijgen mensen foutmeldingen.

Mocht je nog tips nodig hebben voor het invullen van je aangifte: de collega's van RTL Z laten je hier zien waarop je moet letten.