De PSV-hooligan die vorige week het veld bestormde en de keeper van Sevilla aanviel heeft bewust geen meldplicht gekregen van de gemeente Eindhoven. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws. Het zou proportioneel gezien een te zware straf zijn geweest voor wat de 20-jarige man uit Roermond had gedaan. Die had al een gebieds- en stadionverbod voor voetbalgerelateerde feiten.
"Er is bij het opleggen van het gebiedsverbod in december 2021 niet gekozen voor een meldplicht, uit oogpunt van proportionaliteit", aldus de woordvoerder van de gemeente.
Gebiedsverbod
Volgens de gemeente kan de meldplicht een aanvullende maatregel zijn bij een gebiedsverbod, maar leert de ervaring ook dat men zich doorgaans aan een gebiedsverbod houdt. "Zonder dat daarbij een meldplicht hoeft te worden opgelegd."
Voetbaladvocaat Christiaan Visser zegt dat de burgemeester een meldplicht mag opleggen aan iedereen met een stadionverbod van de KNVB. "En waarvoor de vrees bestaat dat hij de openbare orde verstoort." Maar die vrees moet dan wel gegrond zijn.
De burgemeester beslist daarover, niet de clubs of de voetbalbond.
Worsteling
Het incident vond vorige week donderdag plaats tijdens de wedstrijd tegen Sevilla in de Europa League. De man stormde in de blessuretijd vanaf de tribune plotseling op Sevilla-keeper Dmitrovic af. Na een korte worsteling wist hij de hooligan onder controle te krijgen, waarna deze werd afgevoerd.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de man een handje is geholpen om het stadion binnen te komen. PSV heeft de persoon getraceerd die hem daartoe de gelegenheid heeft gegeven, meldt het Brabants Dagblad. Hij riskeert een stadionverbod, al is dat formeel nog niet zo uitgesproken.
Levenslang stadionverbod
PSV-directeur Marcel Brands pleitte direct na de wedstrijd voor een levenslang stadionverbod. Maar wat bleek: de man had al een stadionverbod én een gebiedsverbod. Hij kreeg in 2021 en 2022 al twee keer een taakstraf voor voetbalgerelateerde feiten. Dat riep de vraag op hoe dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kan worden.
"Wij gaan met de betreffende instanties in gesprek hoe we de stadionverboden beter kunnen handhaven, hopelijk door middel van een meldplicht", zei Brands na afloop.
Digitale meldplicht
Maar rond de meldplicht bestaan ook praktische bezwaren. Waar moeten supporters van een club, die over het hele land wonen, zich bijvoorbeeld melden tijdens de wedstrijd? Een mogelijke oplossing daarvoor zou een digitale meldplicht zijn. Die houdt in dat een overtreder zich rond een wedstrijd via een app moet melden. Via gezichtsherkenning en gps wordt dan vastgesteld dat de persoon zich niet in de buurt van het stadion bevindt.
De digitale meldplicht is in 2015 al in de voetbalwet aangenomen, maar wordt nog niet ingezet. De benodigde technologie zou nog niet aanwezig zijn.
