Ga naar de inhoud
Voor het eerst in Nederland

Twee mannen voor rechter om stiekem afdoen condoom: verkrachting of niet?

Beeld © iStock

Vandaag staan in de rechtbank in Dordrecht twee mannen terecht voor verkrachting. Toch was de seks die zij hadden niet zonder toestemming; wel het afdoen van het condoom. Het is voor het eerst in Nederland dat een verdachte hiervoor verkrachting ten laste wordt gelegd.

Stealthing wordt het ook wel genoemd: het hebben van gedwongen, onveilige seks. Slachtofferwijzer omschrijft het als vrijwillige seks waarbij als voorwaarde is gesteld dat er een condoom wordt gebruikt, waarna de man tijdens de seks stiekem het condoom afdoet. Stealthing is nog niet opgenomen in de Nederlandse wet, en nog geen term in het Nederlandse strafrecht. 

Dat merkte ook de initiatiefneemster van stealthing.nl, die anoniem wil blijven. Het overkwam haar in 2017, vertelt ze. "Ik was op date geweest met een man en hij deed dit dus bij mij. Ik dacht eerst, 'wat een eikel ben je'. Pas later besefte ik dat het ook echt seksueel geweld was."

Bezoek aan huisarts

"Ik ben toen naar de huisarts gegaan om een zwangerschap te voorkomen. Hij liet me inzien dat het echt niet oké was en verwees me door naar het Centrum voor Seksueel Geweld. Een week later las ik erover en had ik door dat er dus ook echt een naam voor was."

Bij het centrum werd het verhaal van de huisarts bevestigd, vertelt de initiatiefneemster van de website. "Maar ze zeiden dat er in het algemeen weinig bewijs is voor dit soort zaken. In mijn geval was dat niet zo, ik had wel bewijs en ben ook onderzocht door forensische opsporing. Ik heb toen nog met de politie gesproken, op aanraden van mijn huisarts."

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak na inzet uniek hologram: verdachte gepakt voor verkrachtingen

Haar zaak verliep vervolgens teleurstellend. "Ik heb uiteindelijk aangifte kunnen doen. Maar dat ging niet makkelijk. De politie ging er in eerste instantie niet makkelijk in mee, het OM wel gelukkig. Uiteindelijk is de verdachte toen meegenomen naar het politiebureau en ondervraagd. Maar hij had een smoes klaar waardoor de zaak werd geseponeerd."

Geen dwang

Mirjam Levy staat vandaag als advocaat een van de verdachten bij. "Op het moment dat er seks plaatsvindt en niet tegen andermans wil, dan is er geen sprake van dwang", zegt de raadsvrouw.

"Als iemand er achteraf achter komt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, maakt dat niet dat er sprake is van dwang."

Makkelijk praten

Voor de initiator van stealthing.nl gaat die vlieger niet op. "Het is erg makkelijk praten dat als de seks vrijwillig is geweest, het dan niet strafbaar is. Dat merkte ik ook toen ik aangifte deed bij de politie. Ik had vooraf duidelijk aangeven dat we alleen seks zouden hebben met condoom."

"Als mijn bedpartner gevraagd had of het zonder condoom mocht, had ik 'nee' gezegd. En dan was er wél sprake geweest van dwang als hij was doorgegaan."

Seksuele
Lees ook:
Seksuele afpersing tientallen meisjes: zo kon Gianni de W. zijn gang gaan

Er worden geen cijfers bijgehouden van stealthing. Ook de initiatiefneemster van de website weet niet hoe vaak het nou precies voorkomt. "Maar mijn gevoel is wel dat het helaas vaak gebeurt. Er zijn ook onderzoeken die dat laten zien." 

"Sinds de onthullingen rondom The Voice of Holland krijg ik vaker meldingen en wordt mijn site vaker bezocht. Ik krijg bijvoorbeeld ook regelmatig mails van Engelstalige studentes uit de Randstad die dit is overkomen."

'Kan verkrachting zijn'

Slachtofferadvocaat Richard Korver, die niet bij de strafzaak betrokken is, zegt erg benieuwd te zijn naar de uitkomst van het strafproces: "Seks zonder condoom zonder de partner te informeren kan een vorm van seksueel geweld zijn."  

"Er is seks geweest door misbruik te maken van omstandigheden", zegt Korver. "Als de rechter creatief wil denken, kun je dat scharen onder verkrachting."