Ga naar de inhoud
Veiligheidsproblemen

Drie partijen willen dat alle politici stoppen met TikTok

TikTok Beeld © Getty

Alle politieke partijen moeten stoppen met TikTok, tot het socialmediaplatform alle veiligheidsproblemen heeft opgelost. Die oproep doen D66, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.

De oproep komt nadat eerder uit onderzoek was gebleken dat het via TikTok mogelijk is om met betaalde advertenties desinformatie en haat te verspreiden.

'Onbestaanbaar', vindt Kamerlid Hind Abdulaziz-Dekker. "Het is schokkend dat gebruikers potentiele desinformatie en haat in hun tijdlijn kunnen krijgen. Geen enkele politieke partij zou TikTok moeten gebruiken zolang de problemen voortduren."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil verbod TikTok op werktelefoon ambtenaren

Partijen in de Tweede Kamer zijn al langer kritisch op TikTok. Twee weken geleden vond een meerderheid in de Tweede Kamer al dat rijksambtenaren de app niet meer op hun telefoon mogen zetten. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vonden toen het gevaar te groot dat via TikTok gegevens bij de Chinese overheid terechtkomen.

Spionage

In de Verenigde Staten werd eind vorig jaar ingestemd met een verbod op de Chinese app TikTok op werktelefoons van alle Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De reden daarvoor is de vrees voor spionage door de Chinese overheid via de app.

Door de app te installeren op een telefoon zijn bijvoorbeeld je locatie en andere privacygevoelige informatie beschikbaar, zo waarschuwen experts. We maakten er eerder deze video over:

Spioneert China? 5 vragen over de veiligheid van TikTok

03:45
Als je in dienst bent van de Rijksoverheid mag je TikTok binnenkort niet meer op je werktelefoon hebben. Daarvoor pleit de Tweede Kamer. TikTok is namelijk niet veilig en spionage door China ligt op de loer.