Ga naar de inhoud
Versterking en schadeafhandeling

Groningse bestuurders komen zelf met herstelplannen voor de regio

Presentatie van de parlementaire enquête in Zeerijp. Beeld © ANP / Richard Degenhart

Een delegatie van Groningse bestuurders legt vandaag in Den Haag voorstellen op tafel die in haar ogen kunnen leiden tot herstel en perspectief voor de regio. Dit volgt op het vrijdag gepresenteerde rapport van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht, waarin keihard wordt geoordeeld over de manier waarop de landelijke politiek omging met Groningen.

Deze commissie concludeerde onder andere dat het belang van Groningers jarenlang is genegeerd en ondergeschikt gemaakt aan de opbrengsten van de gaswinning.

Langetermijnrisico's

De verklaring voor waar het zo mis kon gaan is simpel, stelde de commissie: "De winning van aardgas was voor de Staat en de oliebedrijven zo succesvol en lucratief dat er amper oog was voor de langetermijnrisico's en de steeds sterker wordende signalen uit de buitenwereld."

'Nederland
Lees ook:
'Nederland heeft ereschuld': vernietigend rapport over gaswinning

De commissie is daarom van mening dat het nu tijd is voor investeringen in de regio. Hiervoor moet zowel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (en diens aandeelhouders Shell en Exxonmobil) als de Staat met geld over de brug komen, vindt de commissie.

Maar hoe deze plannen voor de regio eruit gaan zien, is nog niet duidelijk. Daarom komt de Groningse delegatie alvast met een eigen visie en plannen, ook over de versterking en schadeafhandeling, nog voordat het kabinet laat weten wat het met de adviezen wil gaan doen.

Duidelijkheid
Lees ook:
Duidelijkheid over gaswinning? Commissie komt met bevindingen

Premier Mark Rutte wilde vrijdag nog geen enkele inhoudelijke reactie geven op de bevindingen van de commissie. Ook gaf hij niet aan wanneer dat wel gaat gebeuren.

Delegatie

Commissaris van de Koning René Paas, de Groningse burgemeester Koen Schuiling en de bekende VVD-bestuurder Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, vormen de delegatie.

Hun actie sluit aan op een van de belangrijkste aanbevelingen van de enquêtecommissie: dat Groningers zelf zeggenschap moeten hebben over de maatregelen die volgen uit het rapport. Er is te lang óver Groningers gepraat en te weinig mét, stelde de commissie.

Veel ellende had voorkomen kunnen worden, zegt commissievoorzitter Van der Lee in deze video:

Voorzitter enquêtecommissie: 'Leed Groningers is stelselmatig miskend'

01:35
De belangen en het leed van de Groningers is volgens de parlementaire enquêtecommissie stelselmatig miskend.