Ga naar de inhoud
Dit jaar

Nederlanders hebben al recordaantal vakanties geboekt

Meer dan drie miljoen Nederlanders boekten in januari een vakantie naar het buitenland bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR. En dat is volgens de branchevereniging een record. "Nederland kiest massaal voor zekerheid."

Dat zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR. Hij is blij dat er na de coronaperiode weer zo veel vakanties worden geboekt: "De reisbeperkingen die tijdens de coronapandemie werden ingevoerd raakten de reisbranche hard. Dan is dit ongelooflijk goed om te zien."

Flinke stijging

Zo'n 1 op de 5 Nederlanders boekten in januari een vakantie naar het buitenland. En dat waren er in die periode dus nog nooit eerder zo veel, zegt de branche op basis van onderzoek onder meer dan 40.000 consumenten door marktonderzoeker GfK. Het is ten opzichte van vorig jaar, in de coronaperiode, sowieso een stijging van 50 procent. In vergelijking met 2019 is er sprake van een stijging van 13 procent.

Druk
Lees ook:
Druk op weg richting wintersport, maar ski-liefhebber wordt wel beloond

Bij het grootste deel van de boekingen, zo'n 83 procent, gaat het om een vakantie naar Europese landen. Italië is het populairste land, waarna opeenvolgend Griekenland, Kroatië, België, Verenigd Koninkrijk en Duitsland volgen. Bij zo'n 17 procent van de boekingen ging het om reizen buiten Europa.