Ga naar de inhoud
Meer 75-plussers achter het stuur

Nog altijd minder jongeren met rijbewijs dan voor corona

Een jongen krijgt rijles, ter illustratie. Beeld © ANP / Roger Dohmen / Hollandse Hoogte

Het aantal jongeren dat een rijbewijs haalt is nog altijd niet terug op het niveau van 2019, vóór de coronacrisis. Dat komt door de coronamaatregelen: rijlessen konden niet doorgaan en examens moesten worden uitgesteld. Intussen zitten er juist meer 75-plussers achter het stuur. En de stad met relatief de minste rijbewijzen? Da's Amsterdam.

Zo'n 191.000 jongeren van 17, 18 of 19 jaar hadden begin dit jaar een autorijbewijs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat zijn er zo'n 14 procent minder dan in 2019, het laatste jaar voor de pandemie. Toen noteerde het CBS 227.000 jongeren met het roze pasje. Wel haalden in 2022 meer jongeren een rijbewijs dan in 2021.

Kans
Lees ook:
Kans om rijbewijs te halen verschilt sterk per examinator

Tegelijkertijd zijn er juist meer ouderen met een rijbewijs. Volgens het statistiekbureau komt dit door de vergrijzing, en doordat ouderen vaker dan in het verleden op latere leeftijd achter het stuur blijven zitten. Nederland telt zo'n 28.000 mensen van 90 jaar en ouder met een autorijbewijs.

Stad versus platteland

Op 1 januari van dit jaar hadden acht op de tien Nederlanders een autorijbewijs. Er zijn wel grote verschillen tussen gemeenten. In landelijke gebieden is de groep rijbewijsbezitters groter dan in de steden.

Zo tellen Staphorst in Overijssel en Rozendaal in Noord-Brabant relatief de meeste mensen met een rijbewijs: zo'n 92 procent van de 17-plussers mag er achter het stuur.

Het Twentse Tubbergen en Renswoude in de provincie Utrecht volgen met zo'n 91 procent. Het rijbewijsbezit was met 62 procent het laagst in Amsterdam, gevolgd door Maastricht en Den Haag (allebei zo'n 64 procent).

Deelnemer
Lees ook:
Deelnemer theorie-examen opgepakt: had cameravest om