Ga naar de inhoud
Endemische fase

Alarmfase 1 corona voorbij: 'Nu moeten we het blijven monitoren'

Hoogleraar virologie Marion Koopmans van Erasmus MC in januari 2021. Beeld © ANP

Het blijft belangrijk om het coronavirus in de gaten te houden op nieuwe ziekmakende varianten. Dat zegt OMT-lid en hoogleraar virologie Marion Koopmans tegen RTL Nieuws in reactie op het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

Het OMT doet een aantal adviezen aan het kabinet om het coronavirus ook in de toekomst te blijven monitoren. Bijvoorbeeld door rioolwater te testen en via de huisartsen, zegt Koopmans. "Verder is belangrijk dat ziekenhuizen hun patiënten goed blijven testen, met name hoe ziek mensen zijn. Ik hoop dat ziekenhuizen daaraan blijven meewerken."

Endemische fase

In het meest recente advies zegt het OMT niet langer als een pandemie te beschouwen. Het virus bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het bij het dagelijks leven hoort. Volgens Koopmans blijven Denemarken en Engeland het coronavirus wel nauwlettend in de gaten houden, ook nu alarmfase 1 voorbij is. "Als zij wat zien, kunnen we in Nederland ook weer kijken of we dezelfde varianten zien. We maken ons daarmee wel wat afhankelijk van deze landen."

Koopmans zegt nog te hopen dat mensen thuisblijven als ze ziek zijn. "Je wil de griep niet doorgeven aan mensen met een zwakke gezondheid en dat wil je met corona ook niet. Als mensen echt aan het hoesten zijn, blijven mensen tegenwoordig veel makkelijker thuiswerken. Het zou fijn zijn als dat zo blijft."

Testen
Lees ook:
Testen en thuisblijven bij corona niet langer nodig, adviseert OMT

Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan 'generieke maatregelen' die al gelden voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT. Zo stelt het OMT in zijn nieuwste advies dat op grote schaal testen niet meer nodig is. Ook de nu geldende adviezen om bij klachten thuis te blijven, een zelftest te doen en bij een positieve test in isolatie te gaan, kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt.

Gezond verstand

Zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. "Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig." Het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS