Ga naar de inhoud
'Enorme waardering'

Reddingsteam bedankt voor werk in Turkije: 'Nederland kan trots zijn'

Rutte, samen met leden en honden van het USAR-team. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft vanmiddag het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) bedankt voor hun werk in het Turkse aardbevingsgebied. Op het Catshuis sprak hij zijn 'enorme waardering' uit voor de mannen, vrouwen en honden: "Nederland kan trots zijn."

"Ze hebben in de meest zware omstandigheden ongelooflijk werk verricht", zei premier Mark Rutte. De leden van het Nederlandse reddingsteam vertelden op het Catshuis, een week na hun terugkeer in Nederland, onder meer hoe het zware werk eraan toe ging in Turkije.

'Zeer onder de indruk'

Rutte: "Daarbij ben ik zeer onder de indruk van de heftige en emotionele verhalen van de USAR-leden die ter plaatse waren, maar ook van de collega's die vanuit Nederland coördineerden, ondersteunden en voorbereidingen troffen. Nederland kan trots op dit USAR-team zijn."

Het Nederlandse reddingsteam wist in het aardbevingsgebied twaalf mensen en een hond te redden. Na zeven dagen van intensief zoeken naar overlevenden in Turkije, vertrokken ze weer uit het gebied. Ze gingen daarna naar Spanje om bij te komen van de 'zwaarste, maar ook succesvolste inzet' van de afgelopen twintig jaar.

Vorige week donderdag kwam het reddingsteam weer aan in Nederland, waar ze opgewacht werden door emotionele familieleden.

Zulfa
Lees ook:
Zulfa met down mag na aardbeving dan tóch naar Nederland, broer opgelucht

In de afgelopen dagen werd het team al op verschillende plekken bedankt voor hun inzet. Zo werd een deel van de reddingswerkers gisteren nog ontvangen op het stadhuis van Dordrecht namens de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. En vanochtend bedankte de veiligheidsregio Hollands Midden een deel van de leden.

In het stadhuis van Alphen aan den Rijn kregen USAR-leden een staande ovatie.