Volgende maand gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Een onderwerp dat sommige provincies splijt, is de wolf. In de provincie Gelderland lopen de meningen over het dier misschien wel het meest uiteen.
Voor Eric Kemperman van de BoerBurgerBeweging (BBB) is het duidelijk: zijn provincie Gelderland moet liever vandaag dan morgen aan de slag met de populatie wolven. "Er is te weinig plek in Nederland voor het dier", is zijn standpunt. "We moeten niet wachten tot de wolf mensen gaat aanvallen, zoals het dier dat nu al met kleinvee doet."
Kemperman staat op plek zes voor zijn partij bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Lijnrecht tegenover hem in het debat staat Charlotte de Roo, lijsttrekker van GroenLinks Gelderland. Zij vindt dat de provincie juist de wolf moet helpen in hun bestaan. "Als we meer natuur hebben, meer natuurgebieden die aan elkaar zijn verbonden, zal het dier wegblijven uit de dorpen en steden."
Een beschermde en bedreigde diersoort
De wolf is volgens de Europese en Nederlandse wet een beschermde en bedreigde diersoort. Je mag hem eigenlijk geen strobreed in de weg leggen. De Rijksoverheid schrijft op haar site: de wolf mag niet verstoord of gedood worden. Voor individuele probleemwolven is een uitzondering mogelijk. Bijvoorbeeld als de wolf lijdt aan hondsdolheid of agressief is naar mensen.
Ook mag je de voortplantingsplaatsen niet beschadigen of vernielen. Op het doden van een wolf staat zelfs een gevangenisstraf tot drie jaar of een boete van maximaal 21.750 euro.
De bescherming van de wolf is een taak van de provincie. Hoe ze dat doen, welke vergoeding een boer krijgt voor bijvoorbeeld dode schapen en hoeveel subsidie er is voor middelen als wolfwerende hekken, staat in het Wolvenplan van de 12 provincies samen.
Vier provincies, waaronder Gelderland, hebben minister Christianne van der Wal (Natuur) gevraagd om minder bescherming voor de wolf. Zij willen dat het sneller mogelijk is een wolf te verjagen, of om erop te jagen.
Dat is ook precies hoe Kemperman erover denkt. De BBB'er, zelf ook jager, noemt het een 'prachtig dier', maar: "Als er aanleiding voor is, dan kan je juridische vrijstelling aanvragen en de wolf verjagen of afschieten. Wij vinden dat die aanleiding er is."
Omgekeerde wereld
"Mensen in de provincie durven soms niet meer het buitengebied in om hun hond uit te laten", zegt Kemperman. "Het is de omgekeerde wereld om deze wolf maar zijn gang te laten gaan, terwijl het voor zoveel ellende zorgt. Als het zo doorgaat, is het wachten op meer ellende en excessen."
Voor GroenLinks Gelderland gaan de plannen van Kemperman veel te ver. "We zijn niet de enige bewoners van dit land, of van de planeet. Ook anderen hebben het recht om hier te leven", zegt De Roo.
De Roo ziet ook voordelen van juist het met rust laten van de wolf. "Het zorgt ervoor dat zwijnen en edelherten weer een natuurlijke vijand krijgen. We hoeven er dan niet meer op te jagen."
Aanvallen verwaarloosbaar
De aanvallen op schapen zijn volgens De Roo in verhouding 'verwaarloosbaar als je het vergelijkt met loslopende honden'. "Maar om die aanvallen tegen te gaan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wolf vrij kan bewegen naar zijn voedsel. Dat betekent wat ons betreft dat we meer verbinding tussen natuurgebieden moeten maken, dan zal het dier ons en het vee niet meer lastigvallen."
De boeren die zich zorgen maken over de opkomst van de wolf, wil De Roo wijzen op de bestaande schadevergoedingen voor zowel dode dieren als voor het aanbrengen van hekwerk. "We willen hekken zetten om de landbouwdieren en niet om de wolf."

Wat betreft De Roo betekent dat ook dat er kritisch moet worden gekeken naar bestaande autowegen in de provincie. "Op sommige plekken doorkruist een weg een groot natuurgebied. Daar zouden we overdag zachter kunnen rijden, 60 kilometer per uur in plaats van 80."
Zij vervolgt: "En in de nacht zouden we dan het verkeer daar helemaal kunnen laten stoppen. Op die manier kan een wolf veilig binnen de natuur bewegen en minder vee aanvallen."
Wolvenplan
Voorlopig is het zo dat veehouders in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hun vee. Dat is bepaald in het Wolvenplan.
Een nieuwe versie van dat plan wordt momenteel vastgesteld door verschillende partijen, waaronder de 12 provincies. In 2024 wordt de oplevering daarvan verwacht.
Nog geen maand geleden werd op de Veluwe een roedel van negen wolven gespot:
Bijzondere beelden: roedel van 9 wolven gespot op de Veluwe
Waar de regels voor het jagen op en verjagen van wolven erg streng zijn, worden er in andere landen wel degelijk uitzonderingen gemaakt op die regels. Onder meer Frankrijk, Zweden en Kroatië hebben zulke uitzonderingen met succes aangevraagd in Europa.
Volgens Kemperman zit daar ook de oplossing voor zijn provincie. "We hebben de Oostvaardersplassen gehad, waarbij de hertenpopulatie zo erg uit de hand liep. Willen we opnieuw zo'n situatie?"