Ga naar de inhoud
Bedreigde soorten

Beschutting en voedsel: Waddengebied belangrijker voor haaien en roggen dan gedacht

Toonhaai Beeld © ANP / Rudmer Zwerver

Haaien en roggen waren ooit normaal in de Waddenzee, maar inmiddels zijn ze zeldzaam in het gebied. En dat terwijl waddengebieden juist veel belangrijker zijn voor de zogenoemde kraakbeenvissen dan gedacht.

Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

Beschutting en voedsel

Als het vloed is, vinden haaien en roggen beschutting en voedsel tussen de zandbanken. Het is een relatief veilige plek om te eten, vertelt onderzoeker Guido Leurs op Twitter. Tijdens eb valt het gebied gedeeltelijk droog, waardoor kustvogels en andere roofdieren daar weer voedsel kunnen vinden.

"Dit patroon waarin dieren met eb en vloed hun voedsel vinden in waddengebieden is waarschijnlijk met elkaar verbonden", zegt Leurs. De haaien, roggen en kustvogels hebben elkaar nodig in de voedselketen, denken de onderzoekers.

Bedreigde soorten

Bovendien verbetert de biodiversiteit als haaien en roggen in het water voorkomen. Roggen kunnen bijvoorbeeld kuilen graven in het zand, op zoek naar voedsel. Tijdens eb kunnen andere soorten die kuilen weer gebruiken.

Ondertussen wordt meer dan de helft van de haaien en roggen die gebruikmaken van waddengebieden bedreigd. Dat komt met name door overbevissing. De onderzoekers pleiten voor het behoud van waddengebieden wereldwijd. Hun bevindingen hebben de onderzoekers deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Fish and Fisheries.

Bekijk ook - Massale sterfte: Waddenzee bezaaid met dode kokkels

02:06
De bodem van de Waddenzee ligt op sommige plekken bezaaid met dode schelpdieren, die niet goed tegen het hete water kunnen.