Ga naar de inhoud
Herbruikbaar alternatief

Supers stoppen met plastic en papieren zakjes groenten en fruit

Dit soort plastic zakjes moet snel tot het verleden gaan behoren. Beeld © ANP / Richard Brocken

Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen.

De winkelketens willen het gebruik van plastic verminderen en herbruikbare zakjes normaal maken, zoals afgesproken in het Plastic Pact NL.

Circulaire economie

Dit is een samenwerkingsverbond tussen overheid en bedrijven om een circulaire economie voor plastic producten en verpakkingen dichterbij te brengen. 

"De consument moet er zo snel mogelijk aan wennen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk supermarktketens meedoen", zegt Carlijn Röell, directeur van het Plastic Pact NL. Met deze maatregel verwachten de vier supermarkten en Albert Heijn, ook deelnemer in het Plastic Pact NL, elk jaar zo'n 126 miljoen plastic zakjes en 10 miljoen papieren zakjes te besparen.

Albert
Lees ook
Albert Heijn kan plasticzakjesbelofte niet waarmaken: 'Duurt wat langer'

Ook andere supermarkten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu wil dat andere supermarkten ook stoppen met wegwerpzakjes. "Hoe minder afval we met zijn allen in de keten brengen, hoe minder we uiteindelijk moeten verwerken. Ik omarm daarom dit initiatief van Nederlandse supermarkten."

Overigens kondigde Albert Heijn al in maart 2021 aan om de wegwerpzakjes te vervangen door herbruikbare zakjes. Maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Er schortte nogal wat aan de zakjes. Dat euvel moest eerst verholpen worden, en daardoor kwamen ze pas in de loop van vorig jaar in de winkels.

Bekijk ook: Dit dragen Nederlanders bij aan de plasticsoep, en zo lossen we het op

03:10
Verpakkingen moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Dat moet een einde maken aan de plasticberg. Hoe groot is die inmiddels?