Ga naar de inhoud
Vlak over grens bij Emmen

Duitse agent zwaargewond na Nederlandse plofkraak

De politie deelt deze beelden van de plofkraak en de gevonden Audi RS3. Beeld © Polizei Emsland / Twitter

Gisteren was het weer zover: Nederlandse plofkrakers hebben over de grens voor wildwesttaferelen gezorgd. Na een plofkraak ging een Nederlands drietal er racend over Duitse wegen vandoor. De mannen van 18, 20 en 23 konden uiteindelijk worden opgepakt, maar door een ongeval met een politiewagen vielen er wel gewonden. Een agent ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De plofkraak gebeurde afgelopen nacht bij een bank in het Duitse Melle, zo'n 100 kilometer ten oosten van Enschede. Na de explosie van de geldautomaat vluchtten de daders in een zwarte Audi RS3 richting Nederland.

Lekke banden

Agenten kregen de vluchtende plofkrakers bij de plaats Vörden in het vizier en begonnen de achtervolging. Die eindigde ongeveer een uur na de plofkraak in de buurt van de plaats Wettrup, net over de grens bij Emmen.

Daar hadden agenten een scherp voorwerp op de weg gelegd waarmee de banden van de vluchtauto lek werden geprikt.

Honden, drones en een helikopter

Toen de banden lek waren, renden de drie inzittenden uit de auto. Twee van hen werden meteen opgepakt. Het gaat volgens de Duitse politie om twee Nederlanders van 18 en 20 jaar oud. De derde inzittende, een Nederlander van 23, wist te ontkomen.

Vier
Lees ook:
Vier jonge Nederlanders 'onder de verf' opgepakt na Duitse plofkraak

De politie zette honden, drones en een helikopter in voor de zoektocht en wist de man na enkele uren te vinden. Hij liep alleen door een weiland, en toen agenten hem aanspraken rende hij weg. Het lukte de politie toch hem in de boeien te slaan.

Laserpennen

Om uit handen van de politie te blijven, raceten de mannen op hoge snelheid over de Duitse wegen. Ook schenen ze met laserpennen naar de politie om de agenten te verblinden.

Een van de politieauto's kreeg tijdens de achtervolging een ongeluk. Een agent in die auto raakte daardoor zwaargewond, een andere lichtgewond. Een derde agent liep verwondingen op bij het overmeesteren van de wegrennende daders.

Op onderstaande beelden van Duitse lokale media is te zien hoe twee politiewagens beschadigd zijn.

Nederlandse bendes

Duitsland kampt de laatste jaren met veel explosies bij geldautomaten. Veel van die plofkraken zijn het werk van Nederlandse bendes. Volgens de politie zit er een groep van ongeveer vijfhonderd mannen uit Amsterdam en Utrecht achter, die steeds weer toeslaan. Ze zouden naar Duitsland zijn uitgeweken omdat Nederlandse geldautomaten beter beveiligd zijn.

Vorige week nog pakte de Duitse politie aan de grens vier jonge Nederlanders op die onder de verf zaten na een plofkraak. 

Bekijk ook: met bloedlinke explosies teisteren Nederlandse plofkrakers Duitsland

02:24
Hoe het kan dat 80 procent van alle plofkraken in Duitsland door Nederlanders wordt gepleegd, zie je in deze video die we eerder deze maand maakten.