Ga naar de inhoud
Provinciale Statenverkiezingen

Van de Lelylijn tot stikstof: dit zijn de belangrijkste verkiezingsthema's

Enorme drukte op de weg rond het boerenprotest. Beeld © ANP

'Stikstof' en 'wonen' zijn met afstand de meest genoemde thema's voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights.

In de Randstadprovincies wordt wonen het meest genoemd, in veel buitenprovincies is dat juist stikstof. 'Immigratie' en 'armoede' staan op plaats drie en vier. 

RTL Nieuws vroeg bijna drieduizend mensen op te schrijven wat volgens hen in hun eigen provincie het belangrijkste verkiezingsthema is. In de Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, worden thema's als 'wonen' en 'woningbouw' twee tot vier keer zoveel genoemd als ieder ander thema.

Stikstof

In buitenprovincies zoals Noord-Brabant, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland gebeurt datzelfde met thema's als 'stikstof' en 'boeren'. In Flevoland, een provincie die zowel een (rand)stedelijk deel als veel platteland heeft, worden beide thema's even vaak genoemd.

In twee provincies spelen hele andere thema's: in Groningen is de afhandeling van bevingsschade na de gasboringen het meest bepalende thema. En in Limburg worden naast 'stikstof' nog twee andere onderwerpen vaak genoemd: 'armoede en hoge prijzen' en 'immigratie'.

Hulp
Lees ook:
Hulp van twee kanten voor kiezers bij Provinciale Statenverkiezingen

'Armoede' haalt niet de top-drie, maar wordt zowel in de Randstadprovincies als daarbuiten veel door mensen genoemd. In het onderzoek zien we dat de zorgen van mensen over hun eigen financiële situatie de afgelopen maanden niet is afgenomen. De helft (48 procent) maakt zich zorgen, onder jongere deelnemers is dat zelfs 59 procent.

Ook lokale thema's

Uit het onderzoek blijkt dat een derde (32 procent) van de kiezers vooral om landelijke issues naar de stembus gaat, tegen 16 procent lokaal. Maar vlak provinciale thema's niet uit, want bijna de helft (45 procent) geeft aan dat beide een rol spelen bij hun stemgedrag voor de Provinciale Staten.

Die lokale thema's worden ook in ons onderzoek geregeld genoemd: zo speelt voor kiezers in Noord-Holland 'Tata Steel' een rol, net zoals de overlast van luchthaven Schiphol. In Flevoland worden 'vliegveld Lelystad' en 'de Lelylijn' genoemd en in Zeeland gaan de verkiezingen voor de inwoners ook over een (tolvrije) Westerscheldetunnel en de schadelijke stof PFAS in het Scheldewater.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 7 en 9 februari door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 2780 respondenten. Van iedere provincie zitten minstens 150 inwoners in het onderzoek.

Bekijk ook: Politieke overstappers vertellen

01:42
Nieuwe partijen BBB, JA21 en BVNL hebben veel kandidaten op de lijst die eerder voor een andere partij actief waren.
Bron: RTL Nieuws / DVJ Insights