Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. En motorrijden is geen typische mannenhobby meer: ook Thea (55) en Nima (26) stapten op de motor. "Het stond op mijn bucketlist."
Nima Elmi (26) was meteen verkocht toen ze in oktober 2020 voor het eerst op een motor stapte.
"Mijn ouders dachten dat ik gek geworden was toen ik vertelde dat ik motorrijlessen ging volgen. Niemand in mijn omgeving rijdt motor, maar het stond op mijn bucketlist. Ik had zin in een nieuwe uitdaging en bovendien was er in coronatijd niet zoveel te doen. 'Het is vast een fase', riep mijn moeder. Maar toen ik op een afgelegen parkeerterrein bij Haarlem voor het eerst een rondje reed, kreeg ik meteen die adrenalinekick. Dat ik op zo'n groot ding zat en 't gewoon kon besturen, gaf me een enorm gevoel van vrijheid."
"De lessen kwamen door de pandemie een paar keer stil te liggen, dus ik haalde mijn rijbewijs pas in februari 2022. De eerste maanden reed ik vooral van Haarlem naar mijn werk in Rotterdam. Ik vond het fijn om alleen te rijden, maar het leek me ook leuk om met andere motorrijders te toeren. Dat doe ik nu met een Rotterdamse groep die regelmatig tochten organiseert. Het overgrote deel is man, maar er zit ook een aantal vrouwen bij. En de groep is heel divers: zelf ben ik Somalisch en er rijden ook Turkse en Marokkaanse dames mee. Ik kende er niemand, maar heb al echte biker friends gemaakt."
Therapeutisch
"Natuurlijk ben je kwetsbaar op een motor, dat heb ik ook wel een aantal keer ervaren. Dat ligt vooral aan de automobilisten. Het valt me op dat ze tijdens het rijden vaak met andere dingen bezig zijn, hun mobieltje bijvoorbeeld. Ze zien motorrijders daardoor over het hoofd. Daar mag in de autorijlessen wat mij betreft best wat meer aandacht voor komen."
"Op dit moment heb ik even geen motor. Ik heb hem afgelopen winter verkocht omdat ik wil overstappen op een supersportmodel. Die gaat sneller. Sommige motorrijders houden van weggetjes met heel veel bochten, maar ik geniet het meest van lekker hard rijden op de snelweg. Ik hoor weleens dat motorrijden een vorm van therapie is en daar ben ik het wel mee eens. De ondergaande zon, een muziekje op en de weilanden die langs je heenglijden: het is zó ontspannend."
800.000 motoren
Dat motorrijden tijdens de pandemie een vlucht heeft genomen, kunnen we wel stellen. Sinds 2020 zijn er 50.000 motoren verkocht in Nederland, terwijl er in de vijf jaar voor de pandemie slechts 33.000 werden aangeschaft. In totaal zijn er op dit moment 795.000 motoren in ons land. Volgende maand vindt volgens de Bovag de 800.000ste registratie plaats. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs.

Thea van Bodegraven (55) riep al jaren dat ze motor wilde rijden, maar ondernam geen actie. Tot ze van haar kinderen voor moederdag een proefrijles cadeau kreeg.
"Even twijfelde ik toen ik de proefrijles had gevolgd. Ik ben een vijftiger, dacht ik, moet ik me nou nog zo nodig bewijzen? Toch besloot ik het gewoon te doen en te kijken hoever ik zou komen. Uiteindelijk duurde het – mede door de pandemie – twee jaar voor ik mijn rijbewijs in handen had. Een jaar geleden kocht ik mijn eerste motor, een tweedehandsje."
"Ik doe erg voorzichtig en ben nog altijd aan het leren, maar ik voel me steeds meer een echte motorrijder. Zeker sinds ik een paar weken geleden met mijn zoon door de bergen op Gran Canaria getoerd heb. Naar beneden vond ik enger dan naar boven. Als ik een haarspeldbocht nam, hoorde ik in gedachten mijn instructeur zeggen dat ik goed moest kijken waar ik heen ging."
Moment voor jezelf
"Het motorrijden heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven die ook in de rest van mijn leven doorwerkt. Het geeft gewoon een kick om met je lijf controle te hebben over de bochten die je maakt. Ja, ik ben gewoon een motormeid geworden! Dat is trouwens ook de naam van een Facebookgroep waar ik veel aan heb. Het is fijn om ervaringen met andere vrouwelijke motorrijders te delen, of het nou gaat om motorkleding die niet goed zit of angst tijdens het rijden."
"Ik heb een nieuwe hobby gevonden. Motorrijden is echt een moment voor mezelf, al deel ik het ook met mijn gezin. Mijn man had al een rijbewijs maar heeft heel lang niet gereden. Door mij heeft hij het ook weer helemaal gevonden, dit weekend gaat hij een motor kopen. Onze dochter denkt er nog over na of ze ook wil beginnen. Dat zou geweldig zijn, want toen we twaalf jaar geleden op vakantie waren in Noorwegen ontstond er een droom: daar een toertocht maken met het hele gezin."
Corona, files en meer aanbod
Volgens Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) heeft de groeiende populariteit van motorrijden verschillende redenen. Allereerst de pandemie: "Mensen zochten in coronatijd naar een alternatief voor het ov. Ook was het tijdens de lockdowns natuurlijk een leuk uitje", legt hij uit. Daarnaast ziet Everink dat steeds meer Nederlanders een motor kopen voor woon-werkverkeer.
Ook steeds meer vrouwen stappen op de motor. Everink verwacht dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. "Je ziet dat fabrikanten hier ook op inspelen met meer aanbod in handzamere motoren voor vrouwen. Ook wordt motorkleding steeds hipper. Tegenwoordig zijn er mooie getailleerde pakken en speciale motorspijkerbroeken en sneakers te koop. De tijd dat je op de motor alleen een soort skipak aan kon, is echt voorbij."
Elektrisch is de toekomst
Hoewel de verkoop van elektrische motoren nog in de kinderschoenen staat – in totaal rijden er een kleine 1500 in Nederland – verwacht Everink dat ook hier in de nabije toekomst een markt voor zal zijn. "Die ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn al motoren met een actieradius van 300 tot 350 kilometer", legt hij uit.