Ga naar de inhoud
Onvoldoende bewijs

Rechtbank spreekt Amsterdammer vrij van rol bij aanslagen Parijs

Bloemen bij de Franse ambassade in Den Haag de dag na de aanslagen in Parijs. Foto ter illustratie. Beeld © Phil Nijhuis

De rechtbank in Rotterdam heeft de Amsterdammer Annas A. (33) vrijgesproken van zijn mogelijke rol bij de aanslagen in Parijs in 2015. A. werd verdacht van het bemiddelen bij het leveren van wapens die in 2015 werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs en op vliegveld Zaventem.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is in de zaak. Op de korte zitting bleek al snel dat een mogelijke vrijspraak kon worden verwacht.

Vooraf had het Openbaar Ministerie de rechtbank en de verdediging al geïnformeerd dat de officier van justitie om vrijspraak zou vragen. De rechtbank deed dan ook direct uitspraak.

Inlichtingen

A. werd ervan verdacht dat hij van 1 september tot 1 december 2015 de aanslagplegers inlichtte of behulpzaam was bij het inlichten over waar in Rotterdam ze wapens konden kopen.

De verdenking was alleen gebaseerd op één verklaring dat de wapens uit Nederland waren gekomen. Dat is voor het OM niet voldoende, zei de officier van justitie.

Contact met neef

Het staat voor het OM wel vast dat A. appte met zijn Belgische neef Ali el H., die de wapens zou hebben geleverd aan de terreurcel die de aanslagen pleegde. Daarin spraken ze over drie 'clio's' die klaar lagen.

Volgens A. en zijn neef ging het om softdrugs. A. zou zijn neef een adres en een telefoonnummer hebben gegeven voor de handel. Het is voor het OM duidelijk dat ze niet spraken over de gelijknamige auto's.

Gezinslid
Lees ook:
Gezinslid slachtoffers Zwijndrecht doet verhaal: 'Ik wist gelijk dat zij het waren'

Het valt alleen niet te bewijzen dat het om aanvalsgeweren ging die de aanslagplegers in Parijs en Brussel hebben gebruikt.

A. is sinds juni 2019 op vrije voeten en was niet bij de zitting aanwezig. Zijn neef Ali el H. is in Frankrijk eerder tot tien jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de aanslagen.

Aanslagen in Parijs

Op 13 november 2015 pleegde een terroristische cel gelijktijdig aanslagen op vijf verschillende plekken in de Franse hoofdstad Parijs.

De doelwitten waren restaurants en cafés, het Bataclan-theater (waar op dat moment een concert plaatsvond) en het voetbalstadion Stade de France.

Bij de aanslagen vielen ruim 130 doden en meer dan 350 gewonden.

Bekijk ook: Dit gebeurde er bij de aanslagen in Parijs in 2015

01:02
130 doden en een enorme paniek en chaos. De aanslagen in Parijs, onder meer in theater Bataclan, in 2015, zorgden voor een schokgolf in heel Europa. Dit is in het kort wat er die avond in de Franse hoofdstad allemaal gebeurde.