Ga naar de inhoud
Coronapandemie

Voor het eerst meer dan 800.000 motorfietsen in Nederland

Illustratief beeld van een motorrijder. Beeld © Getty Images

Motorrijden is populairder dan ooit, afgaande op het totale aantal motorfietsen in Nederland. Volgens branchevereniging Bovag en dataleverancier RDC vindt volgende maand de 800.000ste registratie van een motor plaats. Nooit eerder telde Nederland zoveel motorfietsen.

De interesse in motorfietsen is tijdens de coronapandemie flink toegenomen. Tussen eind 2014 en begin 2020 steeg het aantal motorfietsen in Nederland met 33.000 tot een totaal van 747.000.

Daarna ging het harder met de motorverkopen: de teller van het aantal registraties stond begin februari op 795.000, meldt Bovag in de aanloop naar de Motorbeurs in Utrecht later deze week.

Mijden openbaar vervoer

Die toenemende interesse komt volgens Bovag enerzijds doordat mensen vaak het openbaar vervoer meden toen er veel coronabesmettingen waren. Anderzijds gingen mensen op zoek naar vormen van recreatie waar geen beperkingen voor golden, waaronder motorrijden.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse motorrijder gered van skipiste Oostenrijk na fout navigatie

Daarbij speelde ook mee dat veel mensen door coronabeperkingen niet op een verre vakantie gingen en geld overhielden voor de aanschaf van een motor. "Iets soortgelijks zag je ook bij de verkopen van bijvoorbeeld caravans, e-bikes of racefietsen", zegt een BOVAG-woordvoerder.

Meer motorrijbewijzen dan motoren

Nog altijd zijn er meer mensen met een motorrijbewijs dan met een motor. Eind vorig jaar hadden ruim 1,5 miljoen mensen een motorrijbewijs. Drentenaren hebben het vaakst zo'n rijbewijs; bijna 12 procent van alle inwoners van die provincie mag op een motor rijden. Daarna volgt Zeeland, waar iets meer dan één op de tien inwoners een rijbewijs heeft. In Utrecht en Zuid-Holland is het aandeel motorrijders het kleinst.

Bovag vermoedt dat de populariteit van motorrijden verband houdt met de aanwezige ov-faciliteiten per provincie. In Drenthe speelt mogelijk de populariteit van de TT Assen en het daarvoor gebruikte motorcircuit mee.

Richelle
Lees ook:
Richelle reed vijf weken in haar eentje op de motor door Frankrijk: 'Net mijn rijbewijs'