Ga naar de inhoud
'Oog voor verschillen'

Johan Remkes wint Machiavelliprijs: 'Hij weet mensen te binden'

Johan Remkes afgelopen zomer. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Johan Remkes, die afgelopen zomer de gesprekken tussen politiek Den Haag en de boeren weer op gang hielp, wint de Machiavelliprijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Remkes krijgt de prijs omdat hij 'mensen weet te binden en in beweging weet te brengen'.

De prijs wordt vanmiddag door stichting Machiavelli aan Remkes uitgereikt in Den Haag. "De Remkes-factor, die gaat over communicatie", schrijft de jury over de VVD'er.

"Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren."

'Scherpe blik op inhoud'

De jury prijst naast zijn 'scherpe blik op de inhoud' ook 'zijn warme gevoel voor het aanwezige sentiment'.

"Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden", concludeert de jury.

Afgelopen zomer zei Remkes dat de stikstofcrisis in zekere zin ook een vertrouwenscrisis is. Bekijk dat in deze video:

Remkes: 'Vertrouwenscrisis bij boeren gaat dieper dan stikstofdiscussie'

01:50
Volgens Remkes is het stikstofdossier een opeenstapeling van situaties en regelgeving. "Het stikstofprobleem is in zekere mate ook jaren vooruitgeschoven."

Vorig jaar ging de prijs naar Gerrit Hiemstra, die onbedoeld tot boegbeeld van de klimaatbeweging uitgroeide. Het jaar daarvoor wonnen Diederik Gommers en Marion Koopmans de Machiavelliprijs omdat zij informatie over het coronavirus voor een breed publiek toegankelijk maakten.