Ga naar de inhoud
Kostbare tijd verloren

Als elke seconde telt: reclame verstoort instructievideo reanimatie

EHBO-cursus. Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Wat doe je als je opeens in een situatie terechtkomt waarbij moet worden gereanimeerd? Lang niet iedereen in Nederland weet hoe dat werkt. Dat gold ook voor Stijn Oude Vrielink, toen hij plots in een reanimatiescenario terechtkwam. Hij ging op zoek naar een uitlegvideo, maar moest tot zijn grote verbazing eerst 18 seconden aan reclames kijken. "Je denkt: shit, hier moet ik op wachten."

Toen zijn buurvrouw in Duitsland vorige maand bij hem aanbelde, kon Oude Vrielink al vrij snel aan haar zien dat er iets goed mis was. Het bleek dat haar man een hartstilstand had gekregen. "Hij ademde niet meer", vertelt Oude Vrielink aan RTL Nieuws. De vrouw van Oude Vrielink belde 112 en hij dacht: er moet nu gereanimeerd worden.

Aangezien hij geen cursus had gevolgd, besloot hij een instructievideo te zoeken op YouTube. Hij klikte op de kortste video die hij kon vinden en werd plots onderbroken door twee advertenties van in totaal 18 seconden. Onbegrijpelijk, vindt hij. "Het zou bij video's over levensbedreigende situaties niet moeten gebeuren."

Door de reclames ging er volgens Oude Vrielink kostbare tijd verloren. Hij heeft nog wel een reanimatiepoging gedaan en werd niet veel later door de ambulancebroeders afgelost. Zijn buurman heeft de hartstilstand uiteindelijk niet overleefd.

Google, waar YouTube onder valt, laat in een reactie weten bedroefd te zijn door het overlijden. "Hoewel YouTube een platform is waarop creators nuttige medische informatie kunnen verstrekken, willen we benadrukken dat het altijd nodig is om medische professionals in te schakelen of 112 te bellen in noodsituaties", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Op een vraag over de advertenties voorafgaand aan de reanimatievideo kwam geen antwoord.

Onmogelijk

Een woordvoerder van de Hartstichting kan zich voorstellen dat iemand op zoek gaat naar uitleg over hoe je moet reanimeren. Toch is het volgens hem op zo'n stressvol moment onmogelijk om je reanimatie binnen twee minuten eigen te maken. Een reanimatiecursus duurt gewoonlijk dan ook anderhalf à twee uur. "Dan heeft het geen zin om op YouTube even snel te kijken hoe reanimeren ook alweer werkt", zegt de woordvoerder.

Het is niet zo dat Oude Vrielink verkeerd handelde. "Het hart staat op zo'n moment stil, dus je kunt niet veel meer fout doen", vertelt de woordvoerder van de Hartstichting. Hij benadrukt dat het op zo'n moment vooral belangrijk is om meteen 112 te bellen en de telefoon op de speaker te zetten. Een centralist kan je dan begeleiden in wat je moet doen.

Uniek
Lees ook:
Uniek in de wereld: reanimatie bij ons overal binnen zes minuten

In Nederland wordt ook gebruikgemaakt van burgerhulpverleners. Dat zijn vrijwilligers die zich hebben aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Zij hebben een cursus reanimeren gevolgd en zijn vaak eerder ter plaatse dan een ambulance, omdat zij al in de buurt zijn. Vaak brengen zij een AED mee. Dat is een 'hartstarter', een draagbaar toestel dat een elektrische schok kan geven om te helpen bij een reanimatie.

Volgens de Hartstichting kan dankzij dat hulpsysteem binnen 6 minuten iemand met een AED bij een slachtoffer zijn. Aangezien Oude Vrielink zoals gezegd in Duitsland was, was dat in zijn geval niet aan de orde.

Oproep op LinkedIn

Oude Vrielink besloot zijn ervaringen met de reanimatie op LinkedIn te delen, om mensen bewust te maken van de noodzaak van reanimatiekennis en om zijn frustraties te delen over de reclames voor een essentiële video op YouTube.

Ook
Lees ook:
Ook hulpverlener heeft hulp nodig: 'Angst- en paniekklachten door werk'

Zijn LinkedInpost werd massaal opgemerkt en hij kreeg naar eigen zeggen 'fantastische reacties' met tips. Zo werd hem aangeraden om vooral 112 te bellen en de app van het Rode Kruis te downloaden. "Die app werkt echt super, maar mensen zijn zich er niet van bewust."

Hij hoopt dat YouTube een optie gaat toevoegen waardoor video's over levensbedreigende situaties zonder advertenties bekeken kunnen worden. Door de ervaring met zijn buurman wil hij ook een reanimatiecursus gaan volgen, om een eventuele volgende keer beter voorbereid te zijn. "Ik hoop op die manier mijn steentje bij te kunnen dragen."

Ook de Hartstichting benadrukt het belang van kennis over reanimeren en roept iedereen op een cursus te volgen. In 2019 volgden 28.057 mensen een reanimatiecursus bij de Hartstichting, maar dat is niet de enige organisatie die reanimatiecursussen aanbiedt. Het kan ook bij onder meer het Rode Kruis.