Ga naar de inhoud
'Hartverscheurend nieuws'

Voetbalwereld in rouw na dood Christian Atsu: 'Herinnerd als heel warm mens'

Christian Atsu kwam in het seizoen 2013/2014 uit voor Vitesse. Beeld © ANP

De voetbalwereld treurt om het overlijden van voetballer Christian Atsu, die vandaag dood onder het puin in Turkije is gehaald. Ter nagedachtenis speelt zijn oude club Vitesse, voor wie hij in het seizoen 2013/2014 uitkwam, de wedstrijd tegen FC Volendam met rouwbanden. Een woordvoerder van de club noemt het 'hartverscheurend nieuws'.

Atsu speelde in zijn tijd bij Vitesse met het rugnummer negentien. Supporters van Vitesse zullen daarom in de negentiende minuut de voetballer eren. "Op dat moment worden lichtjes ontstoken in het uitvak", laat een woordvoerder van de club weten. 

'Hartverscheurend nieuws'

Atsu wordt niet alleen herinnerd als een goede voetballer, maar ook als een mooi mens. "Hij had een warme en vriendelijke persoonlijkheid en stond altijd voor iedereen klaar."

"Er zijn genoeg voorbeelden die laten zien wat voor een warm hart hij had", gaat de woordvoerder verder. Zo kocht Atsu in de zomer van 2020 tien seizoenkaarten voor gezinnen die het financieel wat lastiger hadden. "Dit was voor mij de makkelijkste beslissing. Ik ben zo blij om iets terug te kunnen doen voor mijn oude club en haar supporters. Dit was het enige juiste om te doen", liet Atsu destijds weten.

Vitesse laat weten 'aangeslagen te zijn door het vreselijke nieuws'.

Ook verschillende oud-spelers reageren op het overlijden van de voetballer. Zo plaatsten oud-teamgenoten Mike Havenaar en Jan-Arie van der Heijden, die met Atsu samenspeelde in het seizoen 2013/2014, een foto van de speler op hun story op Instagram met daarbij een hartje en een traan.

Zesvoudig international

Atsu werd op 10 januari 1992 geboren in Ada Foah, een plaats aan de zuidoostkust van Ghana. Hij vertrok op zijn 17de naar FC Porto. Na 31 officiële duels, tekende Atsu in 2013 bij Chelsea. De Londense club stalde de Ghanese international eerst op huurbasis bij Vitesse, voordat hij uitgeleend werd aan Everton, AFC Bournemouth, Málaga CF en Newcastle United.

Hij speelde 121 wedstrijden voor Newcastle. Na zijn periode in Engeland kwam Atsu via Saoedi-Arabië bij Hatayspor terecht. Hij voetbalde daar sinds afgelopen zomer. Atsu in zestigvoudig international van Ghana.

Chelsea heeft ook gereageerd op het overlijden van Atsu. "Iedereen bij Chelsea is kapot door het tragisch overlijden van onze voormalige speler, Christian Atsu. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden."

Ook de president van Ghana, Nana Akufo-Addo, heeft via Twitter zijn medeleven betuigd. "Ik betuig oprechte deelneming aan de weduwe, kinderen en familie van onze landgenoot Christian Atsu, met het trieste nieuws van zijn overlijden. Het Ghanese voetbal heeft een van zijn beste medewerkers en ambassadeurs verloren, iemand die moeilijk te vervangen zal zijn. Hij zal erg gemist worden."

Vorige week dinsdag, een dag na de zware aardbevingen, meldde de Ghanese voetbalbond nog dat de 31-jarige Atsu levend onder het puin was gevonden. Zijn trainer Volkan Demirel en ook zijn zaakwaarnemer Nana Sechere spraken dit later tegen. Bijna twee weken na de ramp blijkt dat de Ghanees, net als zeker 45.000 anderen in Turkije en Syrië, de ramp niet heeft overleefd.

Manager:
Lees ook:
Manager: ex-Vitesse-speler Atsu dood aangetroffen na aardbeving