Het sperma van voormalig dressuurpaard Totilas mag niet los verkocht worden door de oude eigenaar van het paard.
Een Duitse paardenfokker en -handelaar heeft dertien jaar geleden niet alleen het eigendomsrecht gekocht, maar ook het exclusieve recht om met deze hengst te fokken en zijn sperma te verkopen, heeft de rechter geoordeeld.
Papierwerk ontbreekt
Rond de Wereldruiterspelen in 2010 verkocht een Nederlander het paard, waarop Edward Gal grote successen vierde, na een mondelinge koopovereenkomst aan een Duitse firma. De koper betaalde destijds een bedrag van ruim 9 miljoen euro. Omdat de koop mondeling tot stand was gekomen, ontbreekt papierwerk waaruit bleek wat partijen precies hadden afgesproken.

Eind 2020 overleed Totilas. De voormalig eigenaar van Totilas bood kort na het overlijden via een derde partij sperma van het paard aan op internet. Het Duitse bedrijf, dat meende het exclusieve fokrecht te hebben om het sperma vervolgens door te verkopen, benaderde de voormalig eigenaar vervolgens om de resterende rietjes sperma te kopen. De voormalig eigenaar ging daar niet mee akkoord.
Exclusief fokrecht
Hij stelde dat alleen het eigendom van Totilas was verkocht en niet het exclusieve fokrecht. Dat bleek het begin van meerdere juridische procedures in zowel Nederland als Duitsland.
De Nederlandse eiser in de zaak was een bestuurder van een vastgoedonderneming die daarnaast een paardenfokkerij exploiteerde, waarvan Totilas een van de dekhengsten was.