Ga naar de inhoud
Kieskompas en Stemwijzer(s)

Hulp van twee kanten voor kiezers bij Provinciale Statenverkiezingen

Presentatie van de Stemwijzer bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Beeld © ANP

Ze zijn er weer: de stemhulpen die kiezers uit de brand moeten helpen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Vandaag lanceert Kieskompas in samenwerking met de regionale omroepen voor elke provincie een stemhulp, voor de inwoners van vier provincies zijn StemWijzers beschikbaar.

De stellingen van het Kieskompas zijn opgesteld in samenspraak met journalisten van dertien regionale omroepen. De inwoners van Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg kunnen ook de StemWijzers van ProDemos invullen. Voor de waterschapsverkiezingen, ook op 15 maart, kunnen mensen gebruikmaken van MijnStem.

Primeur

Dat Kieskompas is ontwikkeld in samenwerking met journalisten van regionale nieuwsmedia is een primeur, zegt Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen. Volgens hem gaan de stellingen daardoor over thema's die 'echt' spelen in de afzonderlijke provincies.

"Zo is in Friesland een belangrijk thema het winnen van gas in de Waddenzee, terwijl de verschraling van het openbaar vervoer juist in Zeeland de gemoederen bezig houdt. Elk Kieskompas is dus anders en dat zorgt ervoor dat kiezers hun mening goed kunnen vergelijken met die van de politieke partijen."

StemWijzer
Lees ook:
StemWijzer gelanceerd, maar 'invloed stemhulpen niet overschatten'

"We hebben in een gezamenlijke bijeenkomst eerst gesproken over welke thema's in alle provincies spelen en vervolgens hebben we in afzonderlijke bijeenkomsten de stellingen per provincie vastgelegd", zegt projectmanager Jeroen van Lindert van Kieskompas.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen raadpleegde ongeveer de helft van de kiesgerechtigde Nederlanders een stemhulp. Dat aantal zal met de Provinciale Statenverkiezingen vermoedelijk niet gehaald worden. Al is het maar omdat er acht provincies ontbreken in de Stemwijzer van ProDemos. Die provincies hebben gekozen voor een andere, of zelfs geen stemhulp, aldus ProDemos.