Ga naar de inhoud
Wijzigen geslacht

Huilende Arnhemse raadsleden verlaten zaal tijdens genderbetoog FvD'er

Het Arnhemse stadhuis Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Tijdens een raadsvergadering in Arnhem gisteravond is een deel van de gemeenteraad hevig geëmotioneerd opgestapt bij een debat waarin de kosten van het wijzigen van geslacht in identiteitsbewijzen werd besproken.

Aanleiding voor de commotie was de bijdrage van een FvD-raadslid aan het debat, meldt Omroep Gelderland.

Afgrijzen

De FvD'er fulmineerde onder meer tegen de lhbtiq+-gemeenschap, genderverandering en 'genderideologie', die volgens hem bestreden zou moeten worden. "Gender zoals bedoeld in de ogen van de lhbtiq+-gemeenschap bestaat niet, en je identiteit is niet iets wat je zelf vaststelt", was een van zijn vele uitspraken die de raadsleden met afgrijzen aanhoorden.

Op een gegeven moment liepen de emoties tijdens het FvD-betoog zo hoog op dat fractieleden van D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren verontwaardigd de raadszaal verlieten. Dat leidde tot een tijdelijke schorsing van het debat. Volgens de krant 'liepen raadsleden en bezoekers huilend door het stadhuis'.

Genderneutrale
Lees ook
Genderneutrale kindernamen: 'Uniseks geboortekaartje is populairst'

Burgemeester: open debat

Ahmed Marcouch, als burgemeester voorzitter van de gemeenteraad, liet de FvD'er zijn betoog afmaken. Hij liet weten een open debat voor te staan waarin 'een raadslid blijk kan geven van zijn ideeën'. "Wat een ander daar ook van vindt. We moeten ideeën met ideeën bestrijden. Dat is hoe democratie werkt", citeert Omroep Gelderland hem.

Sportevenement
Lees ook
Sportevenement voor LHBTIQ+: 'In de hockeytop zie je geen homoseksuele mannen'