Ga naar de inhoud
Zoek op

Huizenprijzen omhoog in 2022: zo zit het in jouw gemeente

Gemiddeld werden koophuizen in Bloemendaal in 2022 verkocht voor 1.118.894 euro. Beeld © ANP

Op de meeste plekken in Nederland is het vorig jaar nog flink duurder geworden om een huis te kopen. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was bijna 429.000 euro, 42.000 euro hoger dan in 2021.

In Bloemendaal werd het meeste betaald voor een bestaande koopwoning, in Pekela het minst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Bekijk hier hoe het zit in jouw gemeente:

Voor het eerst waren er drie gemeentes met een gemiddelde transactieprijs van meer dan 1 miljoen euro. Het gaat om plaatsen die allemaal in de provincie Noord-Holland liggen: Bloemendaal, Blaricum en Laren. Vorig jaar was Blaricum de eerste gemeente die boven de 1 miljoen euro uitkwam.

In vier gemeenten lag de gemiddelde transactieprijs onder de 250.000 euro: Eemsdelta, Brunssum, Kerkrade en Pekela.

Zeewolde 36 procent gestegen

In vrijwel alle gemeentes stegen de prijzen. De grootste stijging van ruim 36 procent was in Zeewolde. Zoeterwoude was met 10 procent de grootste daler.

Huizenprijzen
Lees ook:
Huizenprijzen dalen verder, maar starters hebben het nog moeilijker

Nu dalen de huizenprijzen

De prijs steeg vorig jaar vooral in de eerste drie kwartalen, in het laatste kwartaal daalde de prijs iets ten opzichte van het derde kwartaal.

Volgens deskundigen is de situatie op de Nederlandse woningmarkt de laatste maanden dan ook verslechterd. De huizenprijzen dalen zelfs en het aantal transacties krimpt, blijkt uit de laatste RTL Z Huizenindex. Tegelijkertijd worden er minder nieuwe huizen gebouwd. Mede daardoor zullen de prijzen aan het eind van jaar stabiliseren.

Uitleg over het gemiddelde

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen, waarover het CBS maandelijks publiceert, wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen, waardoor hiermee prijsontwikkelingen in tijd te volgen zijn. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Bron: CBS