Ga naar de inhoud
Meer dan 170 BN'ers

Tot nu toe ruim 65 miljoen euro naar Giro555 voor Turkije en Syrië

Een militair en reddingswerkers in het Turkse rampgebied. Beeld © ANP / EPA / Editorial

Tot nu toe is zo'n 65,3 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat werd rond 21.45 uur bekendgemaakt in het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum . De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

"Nederland geeft heel gul", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Geweldig, ik ben er ontzettend blij mee. Ik hoop natuurlijk dat er vanavond nog heel veel mensen kijken naar de uitzending en er nog flink wat bovenop dit bedrag komt."

Zangeres Karsu, die zelf meerdere familieleden heeft verloren in Turkije, onthulde de tussenstand. Ze zat ook in het belpanel en treedt woensdagavond op tijdens de live-uitzending op tv.

Nationale Actiedag

Vandaag is de Nationale Actiedag van Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Beeld & Geluid in Hilversum. Meer dan 170 bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders helpen mee in het belpanel of op sociale media om geld in te zamelen.

Vandaag
Lees ook:
Vandaag nationale actiedag Giro555: wat gebeurt er met mijn geld?

Het geld dat met de hulpactie wordt ingezameld gaat via een verdeelsleutel naar elf hulporganisaties. Het grootste deel (22,8 procent) gaat naar het Rode Kruis, gevolgd door Oxfam Novib (14,3 procent), Cordaid (13,9 procent) en Unicef (12 procent).

Om 20.30 uur begint de live-uitzending op NPO1, waar Eva Jinek, Chantal Janzen en Jeroen Pauw de presentatie en gesprekken verzorgen. Fidan Ekiz is tafeldame. Rond 22.15 uur volgt de eindstand van de Nationale Actiedag.

Dodental
Lees ook:
Dodental door aardbeving opgelopen tot boven de 40.000

'Het betekent heel veel voor ons'

Zeven jaar geleden vluchtte Olaf Khalaf vanuit Raqqa in Syrië naar Nederland. Vandaag neemt ze deel aan het belpanel bij de nationale actiedag om geld op te halen voor de getroffenen van de aardbevingen.

Khalaf vindt de steun vanuit Nederland hartverwarmend. "Het betekent heel veel voor ons, de Syrische gemeenschap, maar ook voor de slachtoffers."

Ze maakt zich zorgen dat noodhulp de Syrische regio amper bereikt. "Het gaat echt niet goed aan de Syrische kant. De mensen daar hebben helemaal niks", vertelt ze. Daarom is het volgens haar belangrijk dat geld wordt gedoneerd aan betrouwbare hulporganisaties, zoals organisaties die verbonden zijn aan Giro555. "Zo komt het op de juiste plek."

Bekijk ook: Dit is wanneer Giro555 bij een ramp wordt ingeschakeld

01:12
Door heel Nederland worden acties gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De bekendste actie is Giro555. Daar is inmiddels al ruim 16 miljoen euro binnen gekomen. Maar wanneer wordt dat gironummer nou geopend?